Direktør om anbefaling om centralisering: - Det er helt forkert

Direktøren i Aubo Production i Aulum er bekymret over anbefalingerne om mere decentral rådgivning til virksomheder og potentielle iværksættere.

Administrerende direktør Torben Andersen har nydt godt af det lokale erhvervsråd i Herning og Ikast-Brande kommuner. Han tror derfor ikke på, at central rådgivning vil være med til at fremme fremtidens erhvervsliv.
Administrerende direktør Torben Andersen har nydt godt af det lokale erhvervsråd i Herning og Ikast-Brande kommuner. Han tror derfor ikke på, at central rådgivning vil være med til at fremme fremtidens erhvervsliv.
Foto: Jesper Bach Thomsen

Det er en dårlig idé at centralisere den offentlige rådgivning til virksomheder og potentielle iværksættere, der overvejer at blive selvstændige.

Det mener flere parter, efter et forenklingsudvalg under Erhvervsministeriet i går præsenterede en række anbefalinger, der skal forenkle hele det system, der i dag arbejder målrettet med at fremme dansk erhvervsliv. 

Udvalget anbefaler blandt andet erhvervsministeren at reducere de nuværende rådgivningsnetværk til færre klyngeorganisationer fordelt over hele landet. Og det er netop pointerne omkring centralisering, der bekymrer den administrerende direktør hos Aubo Production. 

- Jeg er jo ikke meget for den centralisering. Jeg har jo selv set, hvor godt det virker med en decentral løsning, som jo faktisk går på tværs af kommunegrænser. Så erhvervsfremme behøver jo ikke kun at omfatte en kommune, det kan godt være større enheder. 

- Men det at centralisere op i så store enheder, at det skal være nærmest på regional basis, det er helt forkert, forklarer Torben Andersen. 

Han er direktør i virksomheden, der producerer køkken- og badeværelselselementer til Aubo-kæden. Firmaet er placeret i Herning Kommune, der er en af landets mest erhvervsvenlige kommuner, og det frygter Torben Andersen, at de netop offentliggjort anbefalinger kan komme til at ødelægge. 

- Jeg synes jo, at Herning og Ikast-Brande beviser, at det er det sted i Danmark, hvor erhvervsklimaet er bedst - der hvor Dansk Industri hvert år får den højeste score, og det siger jo alt om, at det virker, og det er jo det perfekte samspil mellem erhvervslivet og politiske kræfter, lyder det. 

Erhvervsråd kan være truet

Det er blandt andet et erhvervsråd på tværs af de to kommuner, der er med til at fremme erhvervslivet. Hvis anbefalingerne til et nyt erhvervsfremmesystem bliver en realitet, så kan netop det erhvervsråds eksistens være truet. Og det bryder Torben Andersen sig ikke om. 

- Uanset partikulør, så er det et helt unikt samarbejde vi har her på egnen, og det vil jo blive totalt ødelagt, hvis man tager erhvervsrådet ud af det spil. 

Anbefalingerne, der kan læses i denne rapport, er først og fremmest kun anbefalinger til Erhvervsminister Brian Mikkelsen, og de skal først behandles politisk, før de eventuelt bliver implementeret.

Også erhvervsdirektør for Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande, Kenneth Mikkelsen, samt formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, har udtrykt deres bekymringer over centraliseringen. 

2:13