Digital træning i Viborg giver pensionisterne kræfter

Flere pensionister i Viborg Kommune kan bedre klare sig selv, efter at de har været med i et forsøg med digital træning.

Lise Mortensen har sclerose. To gange om ugen træner hun i eget hjem med et digitalt træningsprogram.
Lise Mortensen har sclerose. To gange om ugen træner hun i eget hjem med et digitalt træningsprogram.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Viborg kommune har succes med  såkaldt "digital træning". Pensionister og andre med brug for træning, bliver udstyret med computer og skærm og holder sig i form derhjemme. 

Linda Mortensen er en af de 132 personer, der er med i forsøget. Hun er ramt af sclerose og har to gange om ugen i 12 uger trænet i sit eget hjem, med hjælp fra en medarbejder fra hjemmeplejen og det digitale træningsprogram ’DigiRehab’. 

- Tænk, hvis jeg kunne lære at klare mig selv lidt bedre. Eller bare bibeholde det, jeg kan. Det ville være fornemt, mener Linda Mortensen.

Kan undvære 47 minutter hjælp om ugen

Forsøget har ifølge en pressemeddelelse fra Viborg Kommune vist, at folk faktisk bliver mere selvhjulpne og dermed behøver mindre hjemmehjælp. I snit har de 132 forsøgspersoner brug for 47 minutter mindre ugentlig hjælp, end før forsøgets start. Simpelthen fordi de kan gøre flere ting selv, skriver kommunen.

Forsøgspersonerne har dog ikke fåret skåret minutter væk fra den daglige hjemmepleje, i projektperioden.

Viborg Kommune har sammenlignet forsøgsgruppen med en kontrolgruppe, der ikke har fået tilbud om træning. Her kom en stigning i behovet for hjælp på 20 minutter om ugen.

Viborg Kommune vil nu udbygge ordningen, så flere borgere får mulighed for at være med.