DF vil tvinge kommuner til at bruge flere penge på ældre

Kommunernes skal prioritere ældreområdet højere, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Jeppe Jakobsen.

2:21
Antallet af ældre over 80 år stiger stødt, og samtidig budgetterer 4 ud af 5 kommuner med det samme eller færre penge per ældre borger lyder det i en kortlægning.

- Det er slet ikke acceptabelt. Kommunerne har misforstået deres opgave, som er at levere kernevelfærd.
    
Sådan siger Dansk Folkepartis ældreordfører, Jeppe Jakobsen.
    
Udtalelsen kommer på baggrund af en ny analyse fra fagforbundet FOA, der viser, at kommunale besparelser resulterer i nul- og i visse tilfælde minusvækst i ældreplejen.
    
Og det selv om der i finansloven sidste år blev bevilget penge, der specifikt skal gå til ældreområdet - den såkaldte værdighedsmilliard.
    
Pengene, som regeringen har øremærket, bliver ganske vist brugt på de ældre. Men flere kommuner har flyttet penge, som de før brugte på ældre, til andre områder.
    
 Derfor bruger kommunerne samlet set ikke mere på ældre, end før de fik den såkaldte værdighedsmilliard.
    
Jeppe Jakobsen lægger derfor op til, at kommunerne skal have mindre økonomisk selvstyre, hvis ikke de prioriterer anderledes.
    
- Vi bliver nødt til at øremærke en større del af kommunernes økonomi, så vi fortæller dem, at der skal være styr på kernevelfærden, inden de begynder på andre tiltag, siger han.
    
I en skriftlig kommentar forklarer Kommunernes Landsforening, at udviklingen blandt andet skyldes, at kommunerne i dag sætter ind på andre måder, når det gælder ældre pleje.
    
- I dag gives der i højere grad rehabilitering, og der er fokus på de ældres egne ressourcer og at udnytte ny velfærdsteknologi, skriver kontorchef for KL's center for Social og Sundhed, Hanne Agerbak, i en mail.
    
Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører for SF, mener ikke, at man kan beskylde kommunerne for at prioritere forkert.
    
- Det handler i bund og grund om, at kommunerne ikke har et budget, der kan få enderne til at nå sammen.
    
- Der er derfor behov for at få kigget på den måde, vi tildeler kommunerne penge på, siger hun.
    
Tidligere på året foreslog SF blandt andet et nedskæringsstop i ældreplejen fra 2018 til 2021.
    
Det blev dog afvist af alle andre partier i Folketinget.
    
/ritzau/