DF vil sænke færgetaksten til øerne

De små øsamfund skal sikres trafikal ligestilling, siger Kristian Thulesen Dahl.

260815Faerge.jpg

Dansk Folkeparti satser meget på at få sænket færgetaksterne til de danske øer, når partiet forhandler næste års finanslov med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Det fastslår Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter sit møde med borgmestrene fra Fanø, Ærø, Samsø, Bornholm og Læsø.

- Vi bekræftede hinanden i det vigtige i at få gennemført denne trafikale ligestilling af vores øsamfund. Vi diskuterede, hvordan de undgår at blive en hund i et spil kegler på Christiansborg, siger Kristian Thulesen Dahl.

- I stiller aldrig ultimative krav, men er det højt på listen?

- Ja. Det er meget højt på listen. Vi gik jo klart til valg på et Danmark i bedre balance. Et af de større initiativer er, at der kommer større vækst og udvikling i vores øsamfund. Livsnerven på øerne er færgetrafikken. De har ikke en landevej, men en færge.

SR-regeringen ville før valget sænke færgetaksterne med 133 millioner kroner, men forslaget faldt bort ved folketingsvalget.

Pris: 200-300 millioner

Det koster 200-300 millioner kroner brutto, hvis øsamfundene ligestilles fuldt trafikalt med andre, så man sænker færgetaksterne ved at inddrage udgiften sammenlignet med, hvad det koster bilister at køre på motorvejen, påpeger Kristian Thulesen Dahl. 

- Udenfor højsæsonen koster ligestillingen 133 millioner kroner brutto. Hvis man tror på, at der kommer flere kunder i butikken, når man sætter taksterne ned, så kommer der afledte indtægter. De er ikke medregner, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han vil skaffe 48 millioner kroner fra et overskud i en tidligere trafikaftale.

- Derfor er det meget realistisk at få dette igennem. Fremover vil det også koste noget at tage færgen, men prisen vil blive markant lavere, mener DF's formand.   /ritzau/