DF vil flytte tvangsbidrag tilbage til kommuner

Omprioriteringsbidrag skal flyttes tilbage med større lighed, kræver DF's finansordfører, René Christensen.

Demonstration

Trods tidligere meldinger fra Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, fastslår partiformanden Mette Frederiksen i Fyens Stiftstidende, at hun sløjfer det upopulære omprioriteringsbidrag, når hun bliver statsminister. Det undrer Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, som kalder det en "kovending", at Mette Frederiksen modsiger partiets beslutningsforslag. Benny Engelbrecht afviser hans udlægning.
 
Dansk Folkeparti og regeringen har aftalt, at bidraget for 2017 flyttes tilbage til kommunerne. Det udgør 2,4 milliarder kroner. Det sker enten, når KL og regeringen forhandler næste års budget, eller når finansloven forhandles.
    
- I sidste uge foreslog S sågar i folketingssalen, at man vil cementere omprioriteringsbidraget med den forudsætning, at det skulle tilbage til kommunerne. DF vil ikke cementere bidraget, hvis vi ikke får et mere lige Danmark.
    
Benny Engelbrecht forklarer, at S vil af med bidraget. Men fredag forsøgte partiet at komme DF i møde med et ændringsforslag i Folketinget.
    
- Vi vil afskaffe omprioriteringsbidraget, som Mette Frederiksen meget præcist udtrykker i dag i Fyens Stiftstidende. Hele oppositionen støtter forslaget, så det ligger lige på den flade, hvis Dansk Folkeparti vil afskaffe bidraget, siger Benny Engelbrecht.
    
SF's gruppeformand, Jacob Mark, støtter Mette Frederiksen.
    
- Det er en rigtig god melding fra Socialdemokraterne. Bidraget er noget af det, der gør allermest ondt på kommunerne. Det er i børnehaverne, hvor pædagogerne fyres og i skolerne, hvor lærerne mangler tid til forberedelse, siger Jacob Mark.
    
Venstre vil forbedre velfærden med bidraget. I år går pengene til sundhed og ældre. Næste år føres hele bidraget tilbage til kommunerne, påpeger Venstres finansordfører Jacob Jensen.
    
- Da vil kommunerne have ekstraordinære udgifter til flygtninge. Sådan kan vi se den offentlige sektor under ét, siger Jacob Jensen.
    
/ritzau/