DF vakler i støtten til Venstre

Ved det kommende kommunalvalg skal Venstre ikke være sikre på støtten fra DF.

Venstre kan ikke være sikre på Dansk Folkepartis støtte til kommunalvalget.
Venstre kan ikke være sikre på Dansk Folkepartis støtte til kommunalvalget.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Venstre står i spidsen for langt de fleste kommuner her i landsdelen. Men nu forudser flere eksperter, at det bliver svært at holde fast i partiets mange borgmesterposter ved efterårets kommunalvalg. Det skriver Berlingske.

- Meget tyder på, at Venstre kommer til at tabe borgmesterposter. Men det her med, hvem der bliver borgmester, afhænger også meget af kemien og historikken lokalt, siger valgforsker på Syddansk Universitet Christian Elmelund-Præstekær, medforfatter til undersøgelsen af kommunalvalget i 2013.

En ny analyse viser, at Dansk Folkeparti i blandt andet Skive Kommune ikke nødvendigvis støtter Venstres borgmesterkandidat. Det er selvom Dansk Folkeparti sidder på 1. viceborgmesterposten.

Også i Ringkøbing-Skjern er støtten usikker.  Her var Dansk Folkeparti tungen på vægtskålen ved sidste valg, og de fik ved den lejlighed 2. viceborgmesterposten. Alligevel er en støtte til Venstre ikke en selvfølge, når der skal samles stemmer til valget den 21. november.

- Det er ikke nogen aftale, vi har nu her, at vi partout skal pege på dem. Vi stiller os frit for at pege der, hvor vi føler, vi får mest ud af det, siger 2. viceborgmester i Ringkøbing-Skjern, Kristian Bøgsted, til TV MIDTVEST.

Forskningsleder og kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole spår, at Venstre generelt kommer til at gå et hårdt valg i møde.

- Partiet har i runde tal tabt en tredjedel af deres vælgere på landsplan siden 2013, og det vil også komme til at slå igennem ved kommunalvalget. Det vil ikke slå igennem med fuld kraft, men alt tyder op at Venstre står over for et dårligt kommunalvalg, siger Roger Buch.