DF: Statslige arbejdspladser skal flyttes ud

Statslige arbejdspladser skal spredes ud i hele landet for at skabe balance. Det mener Dansk Folkepartis vestjyske folketingsmedlem Dennis Flydtkjær, selvom en ny rapport viser, at det kan have en negativ effekt.

150529 Dennis Flydtkjaer_0.jpg

Statslige arbejdspladser skal spredes ud i hele landet for at skabe balance. Det mener Dansk Folkepartis vestjyske folketingsmedlem Dennis Flydtkjær, selvom en ny rapport viser, at det kan have negative effekter.

I dag ligger 28 procent af alle statslige arbejdspladser i Købehavns Kommune. Går man en tak højere op og kigger på Region Hovedstaden, ja så er tallet helt oppe på 44 procent. Og dét er et problem:

- Det er jo ikke 44 procent af befolkningen, der bor der, og vi skal sørge for at der er statslige arbejdspladser langt flere steder i landet for at skabe ordentlig balance, siger han.

Ulogisk placering

Dennis Flydtkjær kritiserer, at der ifølge ham ikke er logik i forhold til placeringen af de statslige arbejdspladser.

- Hvorfor placerer man for eksempel ikke Fødevarestyrelse i Midtjylland, hvor vi ved, at vi har størstedelen af vores landbrug og fødevareproduktion? Og hvorfor skal Naturstyrelsen ligge i Købehavn, hvor de ikke har skyggen af natur?, spørger Dansk Folkepartis folketingsmedlem valgt i Vestjyllands Storkreds.

Flere eksperter har fremsat, at det ikke nødvendigvis vil gavne yderområderne i landet at få statslige arbejdspladser. En ny rapport fra de økonomiske vismænd fastslår, at det ikke kan betale sig at flytte arbejdspladser ud i yderområderne for at skabe vækst.

- Hvis du flytter en arbejdsplads ud i et område, så stiger boligpriserne, lønningerne kan stige og omkostningerne kan stige, siger professor ved Aarhus Universitet og økonomisk vismand, Michael Svarer til dr.dk.

- Det kan gøre, at andre virksomheder finder det attraktivt at flytte væk fra yderkommunerne, hvis omkostningerne bliver for høje. Så det kan give en negativ afsmitning.

Klar med politisk strategi

Den udmelding giver Dennis Flydtkjær nu ikke ret meget for.

- Vi har jo netop det modsatte problem i Vestjylland, at huspriserne falder og at folk flytter fra landsdelen, fordi der ikke er arbejdspladser, så jeg kan slet ikke se, hvorfor folk skulle begynde at fraflytte landsdelen, fordi huspriserne steg og der kom flere arbejdspladser til. Jeg synes ikke, det giver mening, siger han.

Dennis Flydtkjær henviser blandt andet til England, som et godt eksempel på et land, hvor det med en klar, politisk strategi er lykkedes succesfuldt at flytte statslige arbejdspladser ud i landdistrikterne.

- Så der er brug for, at vi tager styrepinden og får sat os ned sammen - gerne med en minister for bordenden - og får lagt en detaljeret plan for at få flyttet nogle styrelser tilbage ud i landet, opfordrer han.

Dansk Folkeparti vil ikke sætte et antal på, hvor mange statslige arbejdspladser, de gerne ser flyttet ud i landet.