DF: Kommunerne har svigtet ledige med kommunal jobgaranti

DF vil have de ledige ud på arbejdsmarkedet frem for i seniorjob. Kommunerne vil skrotte ordningen.

22.07.2010jobcenter001.jpg

Kommunerne skal øge indsatsen for at få ledige tæt på efterlønsalderen ud på arbejdsmarkedet i stedet for i seniorjob. Det mener beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti Bent Bøgsted i kølvandet på, at landets 98 kommunerne ifølge Børsen vil afskaffe seniorjobordningen. Frem til 2012 var under 500 danskere i seniorjob. Siden da er ordningen eksploderet, så der ved udgangen af 2016 var over 4000 i seniorjob.
    
- Vi synes, at kommunerne har svigtet i at få dem tilbage på arbejdsmarkedet. Det er der, hvor der skal laves en større indsats. Jobkonsulenterne i kommunen skal have kontakt til arbejdsgiverne og finde ud af, hvor det er muligt at få seniorerne i beskæftigelse, siger Bent Bøgsted.
    
Hvis den ledige er nedslidt, skal personen i stedet på seniorførtidspension. Seniorjobordningen betyder, at ledige, der har opbrugt deres dagpenge og er fem år fra efterlønsalderen kan henvende sig hos den lokale kommune og kræve et job til den overenskomstfastsatte løn. Det gælder, uanset hvilke kvalifikationer den ledige har, og uanset om kommunen har brug for den ekstra arbejdskraft. Kommunernes Landsforening (KL) vil skrotte ordningen, selv om lønudgiften er finansieret af midler fra staten.

Regeringen har endnu ikke taget stilling

Argumentet lyder, at kommunerne i flere tilfælde er nødt til at finde job til de ledige, der ikke indgår i kommunens kerneopgaver. Det kan eksempelvis være at vaske vejskilte. Ordningen skal ifølge DF bevares, så ledige fortsat skal have muligheden, hvis de ikke kan komme tilbage på arbejdsmarkedet. Partierne bag har aftalt, at genforhandle ordningen, hvis flere end 1500 personer benyttede den.
    
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen oplyser til Børsen, at regeringen endnu ikke har taget stilling til spørgsmålet. Socialdemokratiet beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, fortæller, at partiet støtter ordningen, men er villige til at undersøge hvorvidt den har vokset sig for stor. DF mener, at ministeren skal sende en opfordring til kommunerne.
    
- Der er mulighed for, at ministeren kan sende et brev til kommunerne om at de skal styrke indsatsen for at få seniorerne, der står til et seniorjob, tilbage på arbejdsmarkedet, siger Bent Bøgsted.
    
/ritzau/