DF efter bosted-strid: Nyt tilbud til psykisk syge er godt

Nyt bud på bosteder fra KL og FOA roses af DF, der trak støtten til regeringens forslag tidligere på måneden.

Blåkærgård
Foto: Arkiv

Efter flere måneders tovtrækkeri måtte regeringen i begyndelsen af marts droppe et lovforslag om at placere farlige psykisk syge på en nye type særligt sikre bosteder.

Støttepartiet Dansk Folkeparti trak opbakningen til det efter kritik fra flere fagorganisationer.

Men noget tyder på, at et nyt forslag fra Kommunernes Landsforening og FOA kan give regeringen en frisk start omkring forhandlingsbordet.

Det er nemlig et positivt indstillet støtteparti, der reagerer på idéen om at oprette 150 nye behandlingspsykiatriske sengepladser i regionerne til psykisk syge.

- Det lyder da rigtig godt, hvis man begynder at kigge den vej, siger Dansk Folkepartis psykiatriordfører, Liselott Blixt.

- Vi mangler sengepladser i psykiatrien, og vi mangler, at man holder sig til psykiatriloven. Og det er netop det, FOA og KL går ud og siger nu.

Sengepladserne skal være for de borgere, der ikke er plads til i psykiatrien, men som er for syge og farlige til at komme ud i de kommunale tilbud.

Her skal de kunne opholde sig i længere tid, mens der er tid til at arbejde med deres psykiske lidelser, adfærd og svære misbrug.

Kernen i striden om det gamle forslag gik på, hvorvidt de nye bosteder skulle høre ind under serviceloven ligesom bostederne eller psykiatriloven, som de psykiatriske afdelinger drives under.

Liselott Blixt fortæller, at hun bad ministeren lytte til kritikken fra organisationer.

- Det sagde ministeren, man havde gjort. Men det viser høringssvarene jo, at man netop ikke havde gjort. Og at der stadigvæk er massiv kritik. Det gjorde, at vi ikke ville være med længere, siger hun.

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) har oplyst, at hun vil drøfte FOA og KL's forslag den kommende tid.

/ritzau/