Det var en stinkende vågehval

En zoolog slår nu fast, at det var en vågehval, der overraskede nogle fiskere i går.

- Hvalen på videoen i har lagt op i dag er en vågehval også kendt som sildepisker.Den genkendes på de store hvide felter på lufferne og den brede hale samt relativt lille rygfinne sammenlignet med spækhuggere. Det fastslår zoolog, Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum.

Bardehvalernes Porsche- På trods af at den måler 8-9 meter og kan veje det samme som 2-3 elefanter, op til 10 tons, er vågehvalen den mindste af bardehvalerne på den nordlige halvkugle. Den er bardehvalernes svar på en Porsche: Kort, robust, strømlinet, manøvredygtig og hurtig. Eftersigende kan den svømme op til små 40 km/t fortæller Mogens trolle.

Nysgerrig

- Hvalen er kendt for sin nysgerrighed. Den kan komme langvejs fra for at svømme ind foran et skib eller oven i købet følges med et skib i alt fra minutter til timevis.

Afskyelig stank

- Vågehvalens blåst er ikke særligt højt sammenlignet med andre bardehvalers, og den kan derfor være svær at opdage på afstand. Men den afslører sig selv på en anden måde, nemlig en afskyelig stank, som kan lugtes langt væk, når den udånder. Det har i hvalkredse givet den øgenavnet "stinky minke"; på engelsk hedder vågehvalen minke whale, slutter Mogens Trolle, Københavns Universitet.Han er pt. i Sydafrika på et.....hvalprojekt.

Foto af Mogens Trolle: Per Stausholm