Det skal du gøre med din medicin i varmen

Det er forskelligt, hvor meget varme medicin kan tåle. I sommerens hede har vi spurgt en apoteker, hvordan man skal opbevare sin medicin.

Det er forskelligt fra præparat til præparat, hvilke temperaturer, de skal opbevares ved. Læs indlægssedlen, hvis du er i tvivl.
Det er forskelligt fra præparat til præparat, hvilke temperaturer, de skal opbevares ved. Læs indlægssedlen, hvis du er i tvivl.
Foto: Morten Dueholm / Ritzau Scanpix

- Ligeså meget som du beskytter dig selv mod varme, skal du beskytte din medicin mod varme.

Det siger hospitalsapoteker for hospitalsapoteket Region Midtjylland, Anette Thomsen, til TV MIDTVEST. 

Når man kigger i indlægssedlen på medicin, som man har fået på recept, kan man for det meste se, hvad den idéelle temperatur at opbevare medicinen i er. 

Når der står på medicin, at det bør opbevares ved stuetemperatur, menes der op til 25 grader, og så varmt, som der er nu, er det ikke sikkert, at alle rum i ens bolig er under stuetemperatur. Derfor er det vigtigt at tænke over, hvilket rum man opbevarer det i ifølge apotekeren. 

- Læs først indlægssedlen. Hvis der står, at den skal stå ved stuetemperatur, så find det koldeste rum i dit hjem og opbevar det der. Det er ofte det nordlige hjørne af boligen. Ellers opbevar det i et mørkt skab, siger Anette Thomsen til TV MIDTVEST. 

Ikke farligt

Der er ikke noget farligt i, at medicinen bliver udsat for en smule varme, men det kan påvirke holdbarheden ifølge Region Midtjylland. 

I værste fald kan medicinen have en mindre effekt end det egentlig var tilsigtet. 

- I værste tilfælde kan medicinen miste noget af sin effekt, men oftest sker der ikke noget, siger hospitalsapotekeren. 

Hun lægger større vægt på, at insulinbrugere skal gøre sig opmærksom på, om deres køleskabe kan følge med i varmen, da den skal opbevares ved mellem 2-8 grader. 

- Vær opmærksom på, om dit køleskab står af, og hvis det står af, så få tjekket din medicin, siger Anette Thomsen. 

Hvis man er bekymret for, om ens medicin er blevet beskadiget, kan man aflevere det på sit lokale apotek.