Kultur skal få langtidsledige i job: Det har givet håbet tilbage

I Holstebro Kommune forsøger man at hjælpe langtidsledige tilbage på arbejdsmarkedet ved at give dem 13 formiddage med kulturelle oplevelser.

Heidi Rødsgaard Jensen (nummer to fra venstre) og Kathrine Sørensen (nummer et fra højre) er to af dem, der i øjeblikket er en del af Kultur i hverdagen.
Heidi Rødsgaard Jensen (nummer to fra venstre) og Kathrine Sørensen (nummer et fra højre) er to af dem, der i øjeblikket er en del af Kultur i hverdagen.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Kan kulturelle oplevelser virkelig være startskuddet til at komme tilbage på arbejdsmarkedet? Det mener de i hvert fald i Holstebro Kommune. Her kører man nu på tredje år et forsøgsprojekt, der går ud på at hjælpe langtidsledige tilbage i job.

Én af dem, der i øjeblikket er en del af forsøget, er Heidi Rødsgaard Jensen fra Holstebro. Hun mistede sit arbejde for fire år siden, og hun har siden gået ledig på grund af blandt andet depression.

- Jeg synes, at springet fra at gå derhjemme til at skulle ud på arbejdsmarkedet er meget stort. Det her har været et bindeled mellem de to ting. Det har været et kæmpe spark bagi til at komme ud og have noget at stå op til og få håbet igen, fortæller Heidi Rødsgaard Jensen.

Projektet hedder Kultur i hverdagen og er tilgængeligt for de borgere i Holstebro Kommune, som er over 18 år og er ved at gennemgå et ressource- eller jobafklaringsforløb. Det går ud på at give langtidsledige 13 formiddage med forskellige kulturelle oplevelser. 

Det foregår på blandt andet Frilandsmuseet Hjerl Hede og på Musikskolen i Holstebro. 

- Vi håber rigtig meget, at folk får det godt af det, og vi håber, at folk kan blive parat til at komme ud på arbejdsmarkedet igen. Det er lavet på baggrund af en idé fra Skåne i Sverige, hvor man har rigtig gode resultater med at bruge kultur til at komme sig med, fortæller Anne Marie Kristensen, der er projektkoordinator på Kultur i hverdagen i Holstebro Kommune.

Forløbet har plads til otte deltagere, og foruden Heidi Rødsgaard Jensen er også Kathrine Sørensen fra Holstebro i øjeblikket en del af forløbet. Hun har også stået uden for arbejdsmarkedet gennem længere tid, hvor hun har været ramt af stress og depression.

- Det var helt vildt rart at finde ud, at det ikke gør noget, at man ikke er perfekt. Det er måske også det, der har gjort, at mange af os er blevet sygemeldt, fordi man har gået efter at være perfekt, fortæller Kathrine Sørensen. 

Holstebro Kommune har besluttet at fortsætte Kultur i hverdagen med tre nye forløb i løbet af 2020. For at komme med skal man have en henvisning via en sagsbehandler.

2:05
Holstebro Kommune er begyndt at tilbyde sine langtidsledige 13 formiddage med kulturelle aktiviteter, for at få dem i job igen.