Læge kritiserer nyt lovforslag: Det går ud over patienternes tryghed

Vores oplysninger skal flyde lettere i det offentlige sundhedssystem, lyder et nyt forslag. En læge i Borris er bange for at miste fortroligheden.

Praktiserende læge Martin Aagaard er dybt frustreret over et nyt lovforslag: - Jeg kan ikke se, hvad meningenn er, siger han. Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Landsbylægen i Borris dybt bekymret for politikernes nyeste træk.

Hvis jeg ikke kan love at de oplysninger, patienterne giver, bliver her ved mig, så er der allerede et skel.

Martin Aagaard, praktiserende læge, Borris

- Jeg kan være bange for, at der er nogle ting, man giver slip på, eller at patienten giver slip på, siger praktiserende læge i Borris, Martin Aagaard Poulsen.

Forslaget går ud på, at vores sundhedsoplysninger skal flyde lettere mellem de professionelle sundhedspersoner.

Praktiserende læge Martin Aagaard er dybt frustreret over et nyt lovforslag: - Jeg kan ikke se, hvad meningenn er, siger han. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Men for Martin Aagaard Poulsen er det et meget følsomt område, som politikerne begynder at røre ved.

- Jeg har mange samtaler med patienter, hvor de kommer her og gerne vil tale med mig om noget, som ingen skal vide. Ikke engang deres familie eller deres ægtefæller. Og slet ikke nogen, som er længere væk, forklarer han.

Læs også Ny aftale skubber patienter fra sygehuse over til egne læger

Lettere adgang for flere sundhedspersoner

Med det nye lovforslag fra sundhedsministeren skal journalerne fra lægen nu samles i et nyt super-register sammen med resten af vores sundhedsoplysninger.

På dem måde får andre sundhedspersoner end lige din egen læge adgang til journalen.

Og fra politisk side er der ikke bekymring for, at informationerne kommer til at flyde lettere rundt.

- Grundlæggende kommer det her til at sikre en bedre patientsikkerhed, en bedre sammenhæng, og også, at vi som borgere får mere indsigt i ind i de informationer, der er om os i sundhedsvæsenet, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Kort om lovforslaget

Sundhedsvæsenets aktører på tværs af sygehus, kommunal pleje og praksissektor skal sikkert kunne dele relevante og nødvendige oplysninger i og om behandlingsforløb digitalt.

 

Tidsforløb:

  • Aftalen blev første indgået den 26 januar mellem regeringen og de øvrige partier i Folketinget
  • Lovforslaget fremsættes i starten af december 2018 og ventes vedtaget i løbet af foråret 2019

Selvom sundhedsregisteret skal sikre en lettere tilgang til dine oplysninger og dermed også en bedre behandling i sundhedssystemet, så er de praktiserende læger stærkt kritiske overfor forslaget.

- Det er jo hele tiden det her med, hvor er oplysningerne henne. Hvis jeg ikke kan love, at de oplysninger, patienterne giver bliver her ved mig, så er der allerede et skel der, synes jeg, lyder det fra praktiserende læge Martin Aagaard.

Han holder fast i, at et samlet journalregister kan have vidtrækkende konsekvenser for hans integritet og for patienternes tryghed.

Lovslaget om et nyt journalregister forventes at blive fremsat for folketinget i december. 

03:21 Luk video