Mor: - Det er sundt for børn at kede sig

I en hverdag fyldt med skole, snapchat og andre sociale medier, mener en mor fra Kobberup nær Skive, at det er sundt for børnene at trække stikket og kede.

Når Marie-Louise Clemmensen kommer hjem fra skole, bruger hun blandt andet tid på sine dyr.
Når Marie-Louise Clemmensen kommer hjem fra skole, bruger hun blandt andet tid på sine dyr.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

I TV 2-projektet Børnenes Danmark sætter vi onsdag fokus på børnenes tid med forældrene. Her møder vi blandt andre 11-årige Marie-Louise Clemmensen fra Kobberup sydøst for Skive. Hun er født og opvokset på landet, og når skoledagen er forbi, triller hun ind i familiens gårdsplads. Helt alene. 

- Da hun var lille snakkede vi om, at hun skulle gå i SFO, men i kraft af at Jørgen (MarieLouises far) er her på gården, og fordi hun var rigtig glad for dyrene og gerne ville komme hjem og være sig selv, så kom hun ikke i SFO, lyder det fra Karin Clemmensen, der er mor til Marie-Louise.

Og at være sig selv, det er Marie-Louise. For far Jørgen arbejder på gården og mor Karin er på arbejde om eftermiddagen. Derfor er Marie-Louise nødt til at beskæftige sig selv i et par timer hver dag, når hun kommer hjem fra skole. 

- Jeg plejer at ligge lidt med min telefon, og så går jeg som regel ud og passer dyrene – altså giver dem mad, og hvad der nu skal til, siger Marie-Louise, der går i 5. klasse.

- Men hvis jeg slet ikke ved, hvad jeg skal lave, så kan jeg godt begynde at kede mig. 

Marie-Louise Clemmensen bruger noget af tiden på sociale medier som Instagram.
Marie-Louise Clemmensen bruger noget af tiden på sociale medier som Instagram.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Vil helst bo på landet

Marie-Louises mor er selv opvokset på landet. Derfor er hun heller ikke i tvivl om, at den friske luft og naturen er godt for datteren i en travl hverdag.

- Jeg fornemmer, at Marie-Louise kommer hjem, og der er bare gang i den i skolen. Der er larm, uro og der stilles krav. De er i gang på den ene eller den anden måde eller ude af huset, så hun har brug for roen, at få lov til at slappe af og ikke forholde sig til en hel masse.

- Det gør ikke noget, at man keder sig engang imellem. Det kan kun være sundt, og så får fantasien frit løb – så render man i skoven og leger eller hjælper sin far. Jeg oplever, at hun trives med det her, og ellers skal hun nok sige til, siger hun. 

Marie-Louise er da heller ikke i tvivl, når det kommer til spørgsmålet om hun helst vil bo i byen, tættere på sine veninder, eller på landet, som hun gør nu.

- Jeg vil helst bo herude, for inde i byen kan det være svært at have dyr som en kat eller en hund, så jeg er ret glad for at bo herude på landet, siger hun. 

2:26
Marie-Louises mor fortæller her om, hvordan hun oplever Marie-Louise. 

Nyder aftenerne med familien

Mens eftermiddagen, uden mor, far og to ældre søstre går med snapchat, instagram og dyrene på gården, værner Marie-Louise især om aftenerne, hvor familien er samlet. Når hendes mor kommer hjem fra arbejde, hjælper hun ofte til med aftensmaden, og holder nøje øje med forældrenes aftenprogram.

- Vi har vores ugeplan, og hun følger meget nøje med i, om vi skal til møde om aftenen for det synes hun, er træls. Så det betyder meget for hende, at vi er hjemme om aftenen, og det prioriterer vi også, siger Karin Clemmensen.

Katten her har fået øjenbetændelse. Det er Marie-Louise, der tager sig af den.
Katten her har fået øjenbetændelse. Det er Marie-Louise, der tager sig af den.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST