Uddannelsessteder afviser studerende, mens IT-branchen mangler folk: - Det er helt skørt

Der mangler arbejdskraft i IT-branchen, men uddannelsesstederne får ikke lov til at optage så mange studerende, som de har plads til.

2:49
Anne Stampe Olesen, kommerciel direktør i IT-virksomheden Freeway, forstår ikke, hvorfor IT-uddannelser er nødt til at afvise ansøgere, når der mangler folk i branchen.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

IT-branchen langer ud efter en forældet model, som gør det svært at få uddannet folk nok.

Kritikken kommer på en dag, hvor 65.714 kommende studerende har fået besked om, at de er optaget på en videregående uddannelse. Samtidig er mange dog blevet afvist. Det gælder blandt andet for en tredjedel af ansøgerne til IT-uddannelserne på Erhvervsakademiet Dania i Skive og Viborg, hvor der kun må optages 52 studerende.

Grænsen er lavet for at undgå at uddanne studerende til arbejdsløshed, men modellen er baseret på ti år gamle beskæftigelsestal. Der er dog sket meget på den teknologiske front de seneste ti år, og behovet for IT-specialister er vokset. Men uddannelserne er ikke fulgt med, og det skaber frustration hos IT-virksomheden Freeway i Viborg.

- Det er altafgørende, at vi kan rekruttere de rigtige medarbejdere til vores virksomhed, hvis vi skal bevare den udvikling, som vi har, siger Anne Stampe Olesen, der er kommerciel direktør hos Freeway.

 

Bekymring i branchen

Hos Freeway forstår man ikke logikken i, at IT-uddannelserne er nødt til at afvise ansøgere.

- Jeg synes, det er helt skørt. Det er en kæmpe bekymring for os, at vi ikke kan få den arbejdskraft, vi skal have, siger Anne Stampe Olesen.

Det er en bekymring, som hun ikke står alene med. En undersøgelse i IT-branchen viser, at 30 procent af danske IT-virksomheder siger nej til ordrer, fordi de mangler kvalificeret arbejdskraft. 

Hos Erhvervsakademiet Dania kan man sagtens følge den bekymring, men det er simpelthen ikke tilladt at optage flere studerende på IT-uddannelserne.

- Vi er sat i verden for at uddanne de studerende, og så må vi sige nej tak til unge mennesker, der har valgt os til. Det synes jeg er brandærgerligt. Især fordi der står arbejdsgivere og beder os om at uddanne flere. Det vil vi jo gerne, siger rektor på Erhvervsakademiet Dania, Anders Graae Rasmussen.

Rektor på Erhvervsakademiet Dania, Anders Graae Rasmussen, ærgrer sig over at afvise potentielle studerende på skolen på grund af en forældet model for optag.
Rektor på Erhvervsakademiet Dania, Anders Graae Rasmussen, ærgrer sig over at afvise potentielle studerende på skolen på grund af en forældet model for optag.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Radikale: Det er helt håbløst

Grænsen for optag på skolens uddannelser baserer sig på beskæftigelsestal fra IT-branchen i 2009.

Her ti år senere vurderer Erhvervsstyrelsen dog, at der kommer til at mangle over 19.000 IT-folk i 2030, så tallene fra 2009 kan virke forældede. Det mener man i hvert fald hos Radikale Venstre.

- Det er jo helt håbløst, især set med lokale midt- og vestjyske briller. Hos Radikale Venstre vil vi gerne have flere studiepladser til vores landsdel, så derfor er det jo helt forkert, at nogle der gerne vil studere i Midt- og Vestjylland får nej - særligt når vi har brug for de folk, siger folketingsmedlem Andreas Steenberg.

Hos Freeway mener de nærmest kun, det kan gå for langsomt.

 - Vi vil gerne råbe rigtig højt for at få flere IT-specialister i Midt- og Vestjylland. Og så skal vi nok gøre vores som virksomhed ved at lave de praktikpladser, der skal til, så vi kan få nogle dygtige folk hertil, siger Anne Stampe Olesen.