Kræftpatient mister sygedagpenge: - Det er en klokkeklar overtrædelse af reglerne

Flere byrådsmedlemmer vil nu have drøftet jobcentrene i byrådet i sagen om kræftsyge Hilde-Kristin Reed Mogensen, der mister sine sygedagpenge.

Hilde-Kristin Reed Jørgensen bor i Tim mellem Ulfborg og Ringkøbing. Hun har fire børn og er dyrlæge.
Hilde-Kristin Reed Jørgensen bor i Tim mellem Ulfborg og Ringkøbing. Hun har fire børn og er dyrlæge.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Flere byrådspolitikere i Ringkøbing-Skjern Kommune mener, at det er helt urimeligt, at Hilde-Kristin Reed Mogensen er blevet frataget sine sygedagpenge få dage efter, hun er blevet opereret for brystkræft.

- Det er dybt forkasteligt det, der foregår her. Det er ikke blot en misforståelse, men en klokkeklar overtrædelse af de gældende regler på området, siger Kristian Bøgsted fra Dansk Folkeparti, byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Hilde-Kristin Reed Mogensen fik dagen før operationen et brev om, at hun skal i gang med et jobafklaringsforløb på kommunens jobcenter.

DF'eren og også SF vil nu have forvaltningen til at genoverveje sagen.

- Det er under alt kritik, at vi nu desværre ser sådan en sag her, og det må så sandelig give anledning til, at man meget nøje tager en revurdering af, hvordan det er, vi her i kommunen driver vores jobcentre, og om man virkelig mener, at den bedste måde, vi hjælper folk, der er syge, siger han.

- Det er pinligt for vores kommune, at vi lader syge borgere i stikken på den her måde. Vi skal have ændret kulturen i beskæftigelsesforvaltningen. Borgerne skal i centrum. Jeg vil diskutere sagen i Beskæftigelsesudvalget så vi kan få værdigheden tilbage i det her system. Det skal løses, udtaler Pia Vestergaard (SF), der også er medlem af Beskæftigelsesudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

1:37
Byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern Kommune Kristian Bøgsted (DF) fortæller, hvad han nu vil gøre i sagen.

Har fulgt reglerne

Sygedagpengeloven blev strammet under den forrige regering. I dag har man ret til 22 ugers sygedagpenge imod tidligere 52 uger.

Efterfølgende skal der foreligge en skriftlig lægefaglig vurdering, som jobcenteret kan basere en eventuel forlængelse af sygedagpengene på.

- Vi ønsker ikke at være hårde i vores afgørelser, men vi er bare nødt til at følge reglerne, siger han og tilføjer, at Jobcenteret ikke af eget initiativ må vurdere, hvorvidt der er tale om livstruende, alvorlig sygdom i en sag, men alene må basere en afgørelse på de lægefaglige udtalelser, man modtager, siger Kim Ulv Christensen, der er fagchef for Beskæftigelse i Ringkøbing-Skjern Kommune, i en pressemeddelelse.

Han har forsøgt at ring til Hilde-Kristin Reed Mogensen for at forklare den generelle praksis i sygedagpengesager, og at hendes sag nu undersøges nærmere.

Mulighed for forlængelse

Ifølge John Clausen er lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet og arbejder blandt med sygedagpenge. Han kender ikke detaljerne i den konkrete sag, men han mener, at der er mulighed for at forlænge sygedagpengeperioden.

- Så længe folk har en alvorlig livstruende sygdom, så er der mulighed for at forlænge sygedagpengeperioden, indtil sygedommen er fjernet. Og det må man jo sige, at cancer er. Det er op til lægerne at vurdere og ikke kommunen, siger han.

Ifølge byrådsmedlemmet fra Dansk Folkeparti er der heller ikke nogen tvivl.

- Det her virker for mig mere som om, at man igen har lidt for meget fokus på at fjerne folk fra offentlig forsørgelse frem for at udvise medmenneskelighed og følge lovgivningen. Når man ser på, hvad Hilde selv skriver, kan der da slet ikke være tvivl om, at hun falder ind under de regler, der gør, at hun kan få forlænget sin dagpengeperiode, siger Kristian Bøgsted.

I stedet for sygedagpenge får Hilde-Kristin Reed Mogensen nu en ressourceforløbsydelse, som svarer til kontanthjælp.

Beskæftigelsesudvalget får en redegørelse om sagen på mandag.

1:45
Det er ikke første gang, der er sådan en sag i Ringkøbing-Skjern Kommune, og derfor vil SF'eren Pia Vestergaard nu have kigget på reglerne.
2:37
Hilde-Kristin Reed Mogensen blev opereret i går, men i morgen fratager Ringkøbing-Skjern Kommune hendes sygedagpenge, og hun skal møde på jobcentret.