Erhvervsliv om Thulesens togplan: Det er en katastrofe

En ny togstrækning mellem Jelling og Billund Lufthavn kan ende som en katastrofe for Midt- og Vestjylland. Sådan lyder det fra erhvervslivet.

Onsdag aften kom DF-formand Kristian Thulesen Dahl i vestjysk modvind, da han besøgte Struer for blandt andet at tale om sin togplan.
Onsdag aften kom DF-formand Kristian Thulesen Dahl i vestjysk modvind, da han besøgte Struer for blandt andet at tale om sin togplan.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Flere repræsentanter fra det vestjyske erhvervsliv retter nu skarp kritik mod Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Det skriver Jyllands-Posten.

Kritikken kommer på baggrund af, at regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om at etablere en togstrækning mellem Jelling og Billund Lufthavn. Ifølge Banedanmark vil det nemlig betyde, at der ikke længere vil køre direkte tog fra Midt- og Vestjylland til Fyn og Sjælland.

- Den er en katastrofe for vores område. Det er helt forkert at kappe os af. Vi har mangel på arbejdskraft her i det vestjyske, og derfor har vi brug for at kunne tiltrække folk længere væk fra, siger Bjarne Sørensen, der formand for Holstebro Industri- & Håndværkerforening, til Jyllands-Posten.

Det var Kristian Thulesen Dahl, der i første omgang bragte et ønske om at få etableret den såkaldte ´Billundbane´ til bordet. DF-formanden var tidligere på ugen i Struer, hvor han mødte nogle af de borgere, som den jernbanestrækning kommer til at påvirke.

Her argumenterede han for, at Billundbanen ikke skal ses om en omkostning for de vestjyske borgere – men som en gevinst for hele det vestlige Danmark.

- Det rammer lige ind i hjertekuglen, når jeg møder folk i det her område, som siger til mig. ”Jamen, Kristian, er I nu virkelig ved at skære vores landsdel over”. Jeg vil bare sige: I bliver ikke ladt i stikken, sagde Kristian Thulesen Dahl i den forbindelse til de omkring 150 fremmødte borgere.

´Det kan vi ikke acceptere´

For nyligt rettede seks midt- og vestjyske borgmestre henvendelse til transportminister Ole Birk Olesen, hvor de protesterede imod den midt- og vestjyske afkobling af den nationale jernbanestrækning.

Transportministeren afviste dog, at det ville betyde, at Billundbanen ville blive droppet. Det var ikke en melding, der faldt i god jord hos Struers borgmester, Niels Viggo Lynghøj.

- Det betyder helt klart, at banen fra Vejle over Herning til Holstebro til Struer bliver nedgraderet og koblet fra resten af det landsdækkende hovednet, og så bliver vi til en sidebane. Det kan vi ikke acceptere, fortalte han i den sammenhæng til TV MIDTVEST.

Togstrækningen mellem Jelling og Billund Lufthavn er estimeret til at koste 900 millioner kroner.