Frustreret forsvarer: - Det er det rene hykleri

En kok fra Ikast er i dag blevet idømt en bøde på 5000 for hvidvask.

Jakob Fastrup mener ikke, at Bagmandspolitiet har prioriteret sine ressourcer rigtigt.
Jakob Fastrup mener ikke, at Bagmandspolitiet har prioriteret sine ressourcer rigtigt.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Vi undrer os over, at man har ressourcer til at sende to mænd til Ikast på grund af 3000 kroner, samtidigt med vi kan læse i medierne, at man ikke har ressourcer til at tage sig af underretninger om millionbeløb.

Sådan lyder det i dag fra forsvarsadvokat Jakob Fastrup, efter hans klient Morten Vestergaard Thomsen fra Ikast er blevet idømt en bøde på 5000 kroner.

Det sker, fordi han i sommers tog imod en betaling for mad til et selskab på 52.992 kroner i kontanter.

Ifølge loven, der skal forhindre hvidvask, må en erhvervsdrivende kun tage imod op 50.000 kroner i kontanter, og det betød, at Bagmandspolitiet gik ind i sagen, på trods af at Morten Vestergaard Thomsen kunne fremvise en faktura på alle pengene. Først fik han en bøde på 10.000 kroner, men den har retten nu ændret til 5000.

- Det er vi umiddelbart udmærket tilfredse med. Vi gik efter en frifindelse, men i anden række gik vi efter en mindre bøde, da vi mente, at bødekravet på 10.000 kroner var helt ude af proportioner, siger Jakob Fastrup.

Bagmandspolitiet: Det er ikke det samme

At de arbejder på flere store sager betyder ikke, at de ikke har ressourcer til de mindre hvidvasksager, forklarer senioranklager Frederik Larsen fra Bagmandspolitiet, som egentligt har det mundrette navn Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK.

- Jeg kan konstatere, at vi prioriterer de store sager meget, meget højt, men det er ikke det samme som at sige, at vi ikke også kan efterforske og rejse tiltaler i sager som den her i dag, siger han og tilføjer:

- Vi kigger på sagerne helt konkret. Men vores udgangspunkt er, at hvis man er på den forkerte side af 50.000, så rejser vi en tiltalte, for det er det, der står i loven.

Han fortæller også, at der ikke er kørt to mænd hele vejen fra København til Ikast for at undersøge sagen.

- Vi lavede en aftale med den lokale anklagemyndighed, så vi brændte altså ikke benzin af på at køre til Ikast.

1:17
Se Morten Thomsen reaktion her.

Ny beløbsgrænse

At de 52.992 kroner i kontanter er 2.992 for meget er forsvarsadvokat Jakob Fastrup ikke er uenig i.

- Lov er lov, men de myndigheder, vi har, de skal også foretage en prioritering af sagerne. Det føler jeg personligt ikke, at den her sag bærer præg af, siger han.

- Det er det rene hykleri.

Han mener derfor, at man bør kigge nærmere på loven.

- Vi har de her regler, hvor Danmark har valgt at lave en grænse på 50.000 kroner, hvor andre EU-lande i stedet har en på 100.000. Det vil jo fra tid til anden give sådan nogle problemer, indtil folk finder ud af, hvordan reglerne i virkeligheden er. Men det er man dømmer en mand som Morten for noget med hvidvask og terrorfinansiering, som loven hedder, det virker helt skørt for at sige det lige ud, slår han fast.

Begge sider er nu ved at overveje, om dommen skal ankes.

4:04