Thulesen Dahl besøger Mogenstrup: Det er afgørende, at vi holder liv i landsbyerne

Dansk Folkepartis formand besøgte mandag formiddag Mogenstrup ved Skive til en snak om, hvordan man holder liv i de mindre bysamfund.

Kristian Thulesen Dahl besøgte mandag Mogenstrup for at høre om byens udfordringer.
Kristian Thulesen Dahl besøgte mandag Mogenstrup for at høre om byens udfordringer.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Skolen og købmanden er lukket. Nu står forsamlingshuset til at lide samme skæbne.

Mogenstrup ved Skive er en af mange landsbysamfund, som er udfordrede. Mandag besøgte Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl byen, for at blive klogere på landsbyernes udfordringer.

- Det er afgørende for os i Dansk Folkeparti, at der er liv i vores landdistrikter og landsbyer, siger Kristian Thulesen Dahl.

Det er Landdistrikterne Fællesråd, der har inviteret partiformanden på en rundtur i landsbyen, som har 217 indbyggere.

- Vi vil vise ham, hvad det har af konsekvenser, når man centraliserer. Så håber vi, at han vil komme med nogle løfter til, hvordan man kan gøre mere for de små samfund, så vi får vækst og udvikling i hele Danmark igen, siger Noa Jankovic, som er kontorchef i Landdistrikternes Fællesråd.

Svært at få realkreditlån

En af de ting, Regeringen har gjort for at holde liv i provinsen, er at udflytte statslige arbejdspladser. Men det hjælper altså ikke nødvendigvis på et af landsbyens største udfordringer.

De har nemlig svært ved at få gang i befolkningsvæksten, fordi det er svært at få et realkreditlån til et hus i landsbyen.

- Jeg håber, at banker og kreditforeninger får øjnene op for, at det ikke er så farligt at låne ud til de små landsbyer, fordi vi kan faktisk godt herude, siger landmand Søren Hedegaard.

Han var en af dem, der var dukket op for at snakke med Kristian Thulesen Dahl i Mogenstrup. Han håber, at politikerne vil hjælpe med at løse problemet, og det kan Dansk Folkepartis formand altså godt se en ide med.

- Vi må diskutere med bankerne og kreditforeningerne om, hvad det er for nogle regler, vi skal slække lidt på, for at de også kan låne ud til huskøb i vores landdistrikter og landsbyer. For det er jo afgørende, at man kan sælge sit hus, siger Kristian Thulesen Dahl.

Noa Jankovic, Kontorchef i Landdistrikternes Fællesråd (tv) og Kristian Thulesen Dahl går en tur i Mogenstrup, som ikke har mærket nogle umiddelbare effekter af regeringens indsats for landdistrikterne.
Noa Jankovic, Kontorchef i Landdistrikternes Fællesråd (tv) og Kristian Thulesen Dahl går en tur i Mogenstrup, som ikke har mærket nogle umiddelbare effekter af regeringens indsats for landdistrikterne.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Mere fokus på udkantsproblemer

Hos Landdistrikternes fællesråd og i Mogenstrup mener de ikke, at udkantens udfordringer fylder nok i debatten.

- Debatten står på indvandring, miljø og kernevelfærd, så det der med at holde gang i de lokale landsbyer, det kører nok lidt i tomgang, lyder det fra landmand Søren Hedegaard.

Og det bakker Landdistrikternes Fællesråd op om.

- Der bor omkring 1 million danskere i byer under 1.000 indbyggere, så det fylder rigtig meget for mange mennesker. Men på Christiansborg, er der andre emner, der fylder mere, siger Noa Jankovic, som er kontorchef i Landdistrikternes Fællesråd.

De håber, at partiformandens besøg vil sætte landsbyernes udfordringer på dagsordenen. Og det tyder på, at besøget har gjort indtryk på Dansk Folkepartis formand.

- Jeg kan ikke forstå, at vi skal være et land, hvor flere og flere skal bosætte sig i de store byer. Vi skal udnytte vores land, og det gør vi blandt andet ved at give muligheden for, at man kan bo overalt. Det skal vi være med til at understøtte som politikere, siger Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.

Som mulige løsninger nævner han blandt andet også udflytning af endnu flere arbejdspladser, og en forhøjelse af LAG-puljen - en økonomisk pulje, som skal hjælpe projekter i landdistrikterne.