Dagen efter valget: Det afventer vi svar på

Det er afgjort, at det bliver rød blok, der får regeringsmagten. Men vi mangler stadig at finde ud af, hvem af landsdelens kandidater der kommer i Folketinget.

De personlige stemmer lander i løbet af torsdagen.
De personlige stemmer lander i løbet af torsdagen.
Foto: Uffe Weng / Ritzau Scanpix

Det er nu cirka 10 timer siden, at valgstederne lukkede, og omkring midnat stod det klart, at Venstres Lars Løkke Rasmussen efter al sandsynlig må overdrage nøglerne til statsministeriet til Mette Frederiksen (A). 

I hvert fald er rød blok vinder af valget med 91 mandater mod blå bloks 75, og den socialdemokratiske statsministerkandidat har dermed chancen for at danne ny regering.

Spændingen omkring det overordnede valgresultat er altså udløst, og vi kender mandat-fordelingen i landsdelen. Eksempelvis har Venstre fået fem mandater i Vestjyllands Storkreds, mens Socialdemokratiet har fået fire og Konservative kan sende to afsted til Christiansborg. 

Venstre fastholder sin position som det største parti i Vestjyllands Storkreds.
Venstre fastholder sin position som det største parti i Vestjyllands Storkreds.
Foto: TV MIDTVEST

Personlige stemmetal sender kandidater i Folketinget

Selvom vi kender de store linjer, har vi alligevel en spændende torsdag i vente. I dag bliver det nemlig afgjort, hvem af landsdelens kandidater det bliver, der får plads i folketingssalen. Det skal de personlige stemmetal afgøre. 

Allerede i løbet af natten er de første opgørelser over personlige stemmer tikket ind fra valgstederne, men vi venter i spænding på de sidste, og det er altså først senere i dag, at det med sikkerhed kan konkluderes, hvem der skal i Folketinget fra storkredsene i Vest- og Nordjylland.

Venstres fem mandater:

Indtil nu ved vi, at Venstres fem mandater i Vestjyllands Storkreds efter al sandsynlighed betyder, at Kristian Jensen, Inger Støjberg og Thomas Danielsen er sikret fire år mere på Christiansborg.

Hvem de sidste to midt- og vestjyske kandidater bliver er dog mere usikkert. Her er Carsten Kissmeyer fra Ikast-kredsen, Kenneth Mikkelsen fra Ringkøbing-kredsen og Kristian Pihl Lorentzen fra Viborg Øst-kredsen i spil. 

I Nordjyllands Storkreds har Venstre ligeledes fået fem mandater, og det betyder, at Torsten Schack, der er opstillet i Thisted-kredsen formentlig skal have endnu en tur i Folketinget. Venstre-kandidaten har fået 8.250 personlige stemmer. Det er en fremgang på 1.800 stemmer og svarer til 90 procent af alle personlige Venstre-stemmer i kredsen.

Socialdemokratiets fire mandater:

Fordelingen af de socialdemokratiske mandater kan gå hen og blive en vaskeægte gyser.

Intet er fastlagt endnu, og det eneste, der med sikkerhed kan siges er, at det kan gå alle veje for de midt- og vestjyske kandidater.

I Thisted-kredsen i Nordjyllands Storkreds fik socialdemokraten Simon Kollerup endnu en gang over 10.000 personlige stemmer, og det tyder på et genvalg til ham.

Konservatives to mandater:

Søren Pape Poulsens parti fik et flot valg, og her i landsdelen er partiet gået fra ét mandat til to mandater.

Den ene plads i Folketinget tager partiformanden fra Viborg selv, men hvem der bliver den anden kandidat fra lansdelen, skal de personlige stemmer afgøre.

Dansk Folkepartis ene mandat:

Dansk Folkeparti fik et dårligt valg og gik på landsplan tilbage med 21 mandater. Her i landsdelen betyder det, at partiet får to politikere færre i Folketinget, end de har nu. Det er usikkert, hvem det bliver. 

Dennis Flydtkjær er en af dem, der er valgt ind for partiet nu. Han er opstillet i Ringkøbing-kredsen, men bor i Snejbjerg ved Herning, og i de to Herning-kredse er hans personlige stemmetal mere end halveret i forhold til sidste Folketingsvalg. 

Om det betyder, at han ryger ud af Folketinget, afhænger af, om Christian Langballe, der er opstillet i Viborg Øst-kredsen og Karina Due fra Silkeborg Nord-kredsen har tabt ligeså mange stemmer. Med andre ord er kampen om Dansk Folkepartis ene midt- og vestjyske plads på Borgen stadig helt åben.

I Nordjyllands Storkreds er DF gået fra fire til to mandater. Om det efterlader plads til Lise Bech fra Thisted-kredsen vil torsdagen vise.

Socialdemokratiet er suverænt størst i Nordjyllands Storkreds. Her har statsministerkandidat Mette Frederiksen (A) været opstillet.
Socialdemokratiet er suverænt størst i Nordjyllands Storkreds. Her har statsministerkandidat Mette Frederiksen (A) været opstillet.
Foto: TV MIDTVEST

SFs ene mandat:

Vælgerne har givet SF et flot valg, og partiet har samlet set fordoblet antallet af mandater fra syv til 14. 

Det efterlader plads til, at en midt- og vestjysk kandidat får foden indenfor på Christiansborg, og det bliver formentlig partiets næstformand Signe Munk, der også er partiets spidskandidat i Vestjyllands Storkreds.

Radikale Venstres ene mandat:

Antallet af mandater til de Radikale i Vestjyllands Storkreds forbliver uændret, og partiet bevarer dermed ét mandat fra landsdelen. 

Det tilfalder med stor sandsynlig Andreas Steenberg, der bor i Aarhus, men er opstillet i Skive-kredsen.

Enhedslistens ene mandat:

Enhedlistens mandat-tal i landsdelen er også status quo, og efter alt at dømme bliver det formentlig Jakob Sølvhøj fra Herning Nord-kredsen, der snupper fire år mere på tinge.

Liberal Alliances ene mandat:

Liberal Alliance fik en syngende vælger-lussing, og partiet har tabt ni mandater på landsplan og har bare fire stole tilbage i Folketinget. 

En af dem kommer til at tilhøre en kandidat fra Vestjyllands Storkreds, og antallet af midt- og vestjyske LA-politikere på Borgen er dermed uændret. 

Hvem pladsen går til ligger endnu ikke fast, men det kan blive partiets nye spidstkandidat i Vestjyllands Storkreds, Alex Vanopslagh. 

Alternativet mister sit mandat i Vestjyllands Storkreds, og Kristendemokraterne, Nye Borgerlige, Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen har heller ikke fået stemmer nok til, at det udløser et mandat i Vestjyllands Storkreds.

23. sep kl. 15:46

Kristian Jensen: - Underligt at miste regeringsmagten

Venstre fik et valg med fremgang flere steder, men partiet må alligevel formentlig overlade regeringsmagten til den røde blok.

Det betyder, at Kristian Jensen (V) også må afgive Finansministeriet.

- Det er klart, at jeg er ærgerlig over, at jeg skal forlade Finansministeriet, siger han.

Læs mere om historien her.

 

23. sep kl. 15:46

Resultat Ikastkredsen endeligt optalt

KMD har nu de endelige tal for Ikastkredsen.

Venstre bliver største parti med 35 procent (8560 stemmer) af stemmerne.

Venstres Carsten Kissmeyer er den største, personlige stemmesluger i Ikastkredsen med 4247 stemmer.

Værst gik det til for Dansk Folkeparti, der gik tilbage med 12,3 procentpoint.

Ikastkredsen er optalt efter folketingsvalget 2019.
Ikastkredsen er optalt efter folketingsvalget 2019.
Foto: TV MIDTVEST / Grafik
23. sep kl. 15:46

Lav valgdeltagelse

På landsplan var valgdeltagelsen på 84,5 procent, og det er det laveste i 14 år.

Ved valget i 2005 var valgdeltagelsen ligeledes på 84,5 procent.

Kilde: Ritzau

23. sep kl. 15:46

Mogens Jensen ser positivt på personlige stemmer

Festbølgerne gik højt i den socialdemokratiske fest onsdag aften.

Partiet står til at få regeringsmagten, men det er endnu ikke sikkert, hvilke politikere, der er helt sikre på at skulle være med til at dele magten. Derfor siger Mogens Jensen således:

- Der kan man kun have en fornemmelse. Når man har været ude at møde rigtig mange mennesker og har knoklet for det og fået mange reaktioner. Jeg synes, det ser positivt ud. Det håber jeg selvfølgelig, at det er, men man kan aldrig vide sig sikker selvfølgelig.

De personlige stemmer forventes at være optalt på landsplan senest klokken 22.00 torsdag aften.

0:46
Thomas Jensen og Mogens Jensen om Socialdemokratiets valg.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST