Designer spinder guld på andres spild

En designer fra Hammerum har bestemt sig for, at alt hendes tøj skal laves af reststof og uld, der ellers skulle smides ud.

De fleste sætter pris, at tøjet er lidt smart. Men for Stine Sandermann er det ikke nok - både materialer og design skal være bæredygtigt.
De fleste sætter pris, at tøjet er lidt smart. Men for Stine Sandermann er det ikke nok - både materialer og design skal være bæredygtigt.
Foto: Gerner Film

En designer fra Hammerum har bestemt sig for, at hun vil lave bæredygtigt tøj. Det gør hun blandt andet ved at lave tøj ud af uld, der ellers ville blive smidt ud.

- Min forretningsmodel er baseret på at transformere andres spild til mit guld, siger Stine Sandermann.

Stine Sandermann er designer og skaber af kvindetøjmærket Sandermann, som laver bæredygtigt tøj. Det hele startede, da hun fandt ud af, at nogle fåreavlere brænder fårenes uld, når de bliver klippet et par gange om året.

- Jeg tænkte først  og fremmest ”hold da op en ressource, der går til spilde. Den må da kunne bruges til noget”, siger Stine Sandermann.

Designeren tager råuldet fra fårene, behandler det, spinder det og laver tøj ud af det, som hun sælger i sine kollektioner.

Fåreavler glad for at undgå spild

Det er ikke kun hos Stine Sandermann, at det føles helt rigtigt at bruge spild-ulden, som ellers var blevet brændt. Det er også tilfredsstillende for fåreavleren selv.

- Det er dejligt, at det kan bruges til noget, og det ikke bare bliver smidt ud, siger fåreavler Sirid Marie Kaatmann fra Herning.

Fårene bliver avlet til naturpleje og kødproduktion, og dermed har ulden ikke været et fokus, før designeren kom og tilbød at tage den uld, som ellers skulle brændes.

Vær kritisk, når du køber tøj

Stine Sandermann laver sine designs på Sylab i Ikast, og i stedet for, at designene dikterer, hvad for noget stof, der bliver købt ind, så er det stoffet og ulden, der bestemmer designet.

Ud over at få råuld fra fåreavlere, så køber hun også metervarer fra forskellige virksomheder i industrien, som bare ligger og ikke bliver brugt.

- Der er faktisk utroligt mange metervarer, der bare ligger og flyder ude i industrien, som bliver en byrde for de virksomheder. For sådan nogen som mig, en lille designer, som ikke har en stor produktion – endnu – så er sådanne metervarer guld værd, siger Stine Sandermann.

Designeren fra Hammerum har et klart budskab med sin virksomhed og sine kollektioner.

- Mit budskab er at få folk til at stoppe op, tænke og være lidt kritiske, når de køber noget. Alt hvad vi forbruger. Tænk over, hvad vi forbruger, og hvad vi gør med det efterfølgende, siger Stine Sandermann. 

Designeren har lige offentliggjort sin første kollektion, som hedder ’All that glitters is gold’. I den kollektion er der blandt andet en pelsjakke, som er lavet uden læder og som ifølge hendes hjemmeside er ’lidelsesfri’, da den er lavet pels, men uden læderbagside.