Derfor spiser vi lam til påske

Mange danskere køber i disse dage påskelam, men det er i virkeligheden en forholdsvis ny tradition.

Forårslammene kommer til verden i disse dage. De ender dog ikke på påskebordet i denne omgang. Foto: Morten Stricker / Ritzau Scanpix

I dag er en af årets store shoppedage, for lige om lidt lukker butikkerne dørene i to dage, fordi påske er ovre os.

En af de ting, som butikkernes kølediske i dag er fyldt op med er derfor påskelam, som man traditionelt spiser påskedag. Men ved du, hvorfor vi gør det?

Faktisk er traditionen ikke særligt gammel, for forårets lam nåede ikke at blive store nok til slagtning, inden påske.

Men ifølge Nationalmuseet kom påskelammet til i efterkrigstiden, da det blev muligt at importere frosset lammekød fra blandt andet New Zealand. I dag kan man også opdrætte lammene i en stald, så de kan blive store nok til at blive slagtet til påskebordet.

Hvornår er det påske?

Den kristne påske falder på den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn.

Kilde: Folkekirken.dk

Symboliserer Jesus

Påsken er på mange måder kirkens allervigtigste højtid.

Ifølge Folkekirken er påskelammet er meget stærkt symbol på Jesus, der måtte ofre sig selv for mennesket. Han bliver flere steder i Bibelen kaldt Guds Lam, ligesom lammet flere steder i både salmer og kirkekunst bliver brugt som symbol for Jesus.

Den kristne påske har mange traditioner fra den jødiske påske, der er en af jødedommens mest centrale højtider, hvor man mindes udvandringen fra Egypten. 

Lammet spiller her en stor rolle, fordi det hænger sammen med fortællingen om de ti plager, som Gud sendte over egypterne for at få faraoen til at frigive israelitterne. Som den sidste plage sendte Gud dødens engel, der skulle gå gennem landet og dræbe egypternes førstefødte sønner.

Men for at dødens engel ikke skulle dræbe israelitternes førstefødte, så skulle de dræbe et lam og smøre blodet på dørstolperne til deres hjem. 

Læs også Danskerne slår rekord: Så mange penge brugte vi i 2017