Derfor spiser vi and mortensaften

Der er blevet solgt masser and op til mortensaften. Foto: Scanpix / David Leth Williams

Derfor spiser vi and mortensaften

Traditionen tro serveres der her til aften and eller gås i de danske hjem.

Skal du have and i aften? Så er du ikke alene.

Den 10. november er dagen før mindedagen for Den Hellige Martin, biskop af Tours, som på dansk hedder Morten Bisp. Dagen i morgen hedder derfor mortensdag. I aften fejrer vi til gengæld mortensaften, og her er der tradition for, at vi spiser and – eller gås.

Historien om Morten Bisp starter i 300-tallet, hvor Morten, en hellig mand og munk, ikke ønskede at blive biskop, på trods af at han var blevet udpeget til embedet.

Ifølge Den Store Danske ville Morten af beskedenhed ikke tage det høje embede og valgte at skjule sig i en gåsesti.

Gæssene skulle lade livet

Da Morten gemte sig i gåsestien, begyndte gæssene at gække. Larmen fra fuglene røbede hans skjulested, og han blev tvunget til at blive biskop i byen.

Det blev skæbnesvangert for gæssene, for Morten bestemte herefter, at gæssene hvert år den 11. november skulle lade livet og blive spist. Historien blev først trykt på dansk i 1616.

I Danmark var gåsen dog ikke så almindelig, og samtidigt var det en dyr fugl, så traditionen rykkede over til andet fjerkræ, hvor and i dag er det mest normale. Lige som at vi fejrer mortensaften i stedet for mortensdag.

Morten Bisp, eller Martin af Tours, blev helgenkåret i 659. 

Traditionen er stadig populær. I år har Dansk And produceret 14-15.000 ferske ænder til de danske hjem.

02:02 Luk video