Derfor har børn så godt af at komme ud i naturen

Der er mange positive gevinster ved, at børn leger udenfor, fortæller forsker.

4:01
Se hele programmet her.

I skovbørnehaven Høndruphus i Tjele er de ikke i tvivl. Børnene har godt af at lege ude i den fri luft.

- Børn drages af den læring, der ligger ude i naturen. Om det så er en vandpyt eller et spindelvæv, så søger børn derhen, siger Bitten Pedersen, der er leder i børnehaven.

Den observation står hun ikke alene med, og derfor har en række universiteter oprettet Center for Børn og Natur, der med støtte fra Nordea-fonden skal give børn endnu flere muligheder for at opleve naturen tæt på.

- Vi ved fra børnehaveforskning, at børn der kommer en del i naturen og børn fra naturbørnehaver bevæger sig mere og er dygtigere til at bevæge sig, forklarer forsker ved VIA University College Niels Ejby-Ernst.

Mere udendørs

Niels Ejby-Ernst fortæller, at der er en klar målsætning for det nye center.

- Målsætningen er, at børn får lyst til at komme i naturen. Vi vurderer, at Center for Børn og Natur vil forøge det antal børn der bruger naturen med 10 procent i løbet af de fem år, som det eksisterer, forklarer han og tilføjer:

Bitten Pedersen er leder af en skovbørnehave.
Bitten Pedersen er leder af en skovbørnehave.
Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

- Man kan ikke sige alene, at grønne områder skaber trivsel, men det kan være berigende til børns liv. Der er mange positive gevinster ved, at børn leger udenfor og er udenfor.

Bitten Pedersen ser positivt på det nye center.

- Problemet ligger ikke hos børnene, men det ligger mere hos de tilbud, vi giver børnefamilierne til det at være børnefamilie. Der er for travlt, slår hun fast.