Derfor er dit vand måske grønt fra på mandag

Kunder hos Skive Fjernvarme kan fra på mandag den 1. maj risikere, at vandet i bruseren eller vandhanen er grønt.

Hvis du på mandag den 1. maj tænder for bruseren eller vandhanen og pludselig ser, at vandet er grønt, er der en helt naturlig forklaring, skriver Skive Folkeblad

Skive Fjernvarme tilsætter nemlig et grønt farvestof til fjernvarmevandet for at hjælpe forbrugerne med at afsløre utætheder i deres varmeanlæg. 

- Farvestoffet er helt ufarligt og godkendt af sundhedsmyndighederne. Det er hverken sundhedsskadeligt at drikke eller bade i det grønne vand. Vi tilsætter farvestoffet for at hjælpe forbrugerne med at afsløre utætte installationer, så de kan undgå at bade i eller indtage fjernvarmevand over længere tid, siger Skive Fjernvarmes administrerende direktør, Tage Meltofte, til Skive Folkeblad.

Hvornår bliver vandet grønt?

Hos de borgere, der har fjernvarme, bliver vand til brusere og vandhaner varmet op i en såkaldt varmeveksler. Hvis varmeveksleren er tæt, vil fjernvarmebrugerne ikke opleve, at fjernevarmevandet bliver grønt. Men hvis ikke anlægget er tæt, kan borgerne derfor opleve, at vandet bliver grønt. 

De forbrugere, som oplever at få grønt vand i bruseren og vandhanen, skal kontakte en VVS-installatør for at få repareret varmeveksleren, råder Tage Meltofte forbrugerne til. 

- Samtidig kan en defekt varmeinstallation medføre, at der løber brugsvand over i fjernvarmesystemet, og så betaler forbrugerne faktisk for brugsvand, som de ikke har gavn af, siger Skive Fjernvarmes administrerende direktør, Tage Meltofte, til Skive Folkeblad.

Vil hjælpe kunderne

- Vi igangsætter dette tiltag både for at hjælpe forbrugeren med en utæt varmeinstallation, men også for at fjerne vandspild fra vores fjernvarmenet til gavn for alle vores forbrugere og miljøet. Skive Fjernvarme cirkulerer store mængder af vand i vores fjernvarmenet, og til trods for et systematisk vedligehold så har vi et vandspild. Som miljøbevidst fjernvarmeselskab ønsker vi at begrænse dette spild og tab af energi, og her er det grønne farvestof en hjælp på vejen, siger Tage Meltofte til Skive Folkeblad.

I forbindelse med tilsætningen af farvestoffet er der også risiko for, at van i søer og vandløb bliver farvet grønt på grund af brud på rør i jorden. Opdager man, at vandet i et vandløb eller i en sø er grønt, bedes man kontakte Skive Fjernvarme.