Der er snart valg: Nu kan du brevstemme

Fra i dag har du mulighed for at brevstemme til Europa-Parlamentsvalget den 26. maj 2019.

Stemmekassen står klar, men i Lemvig er den indtil videre tom. Foto: Frederikke Dammark, TV MIDTVEST

I dag slog landsdelens borgerserviceafdelinger dørene op for dem, der ønsker at brevstemme til Europa-Parlamentsvalget.

Søndag den 26. maj 2019 er der valg til Europa-Parlamentet i Danmark. Du kan stemme på valgdagen ved at møde op på det valgsted, du er tilknyttet. Men du har også mulighed for at brevstemme, hvis det passer dig bedre.

Hvis du brevstemmer, er der ikke ét bestemt sted, du skal møde op, og du kan derfor brevstemme i enhver kommune.

Stille dag ved stemmeurnerne

Hos Borgerservice i Lemvig har folk dog ikke ligefrem stået i kø for at afgive deres stemme her på førstedagen.

- Der har været meget stille. Der har ikke været nogen endnu, siger Birte Krummelbein, der er konsulent i Lemvig Kommune.

Det bekymrer hende dog ikke.

- Det plejer også kun at være de sidste fjorten dage op til valget, at der kommer nogen, og vi skal alligevel først gennemgå alle brevstemmerne til sidst. Så det gør ikke så meget. Hvis man venter til den sidste dag, så risikerer man bare, at der er kø, siger hun.

Du kan brevstemme fra mandag den 15. april 2019 i en hvilken som helst kommune i Danmark og indtil torsdag den 23. maj 2019.

Læs også Venstre vrager veteran: Søren Gade bliver kun nummer fire til EU-valg

Sådan brevstemmer du

  • Du kan brevstemme i en hvilken som helst kommune og ikke blot i den kommune, hvor du bor.
  • Du kan for eksempel møde op på et borgerservicecenter og brevstemme. Nogle kommuner giver også mulighed for at brevstemme på biblioteker eller andre steder. Kontakt kommunen, eller gå ind på kommunens hjemmeside for at se, hvor du kan brevstemme, og hvad åbningstiderne er.

  • Du skal huske at medbringe legitimation, for eksempel kørekort, pas eller sundhedskort, når du møder op for at brevstemme.

  • Hvis du har brevstemt, kan du ikke stemme på valgdagen. Men du kan godt brevstemme igen inden for fristen – så er det din nyeste brevstemme, der tæller.

  • Hvis du er statsborger i et andet EU-land og bor i Danmark, kan du stemme til Europa-Parlamentsvalget i Danmark. Du skal søge om at blive optaget på valglisten i den kommune, hvor du bor. Fristen for at søge er den 23. april 2019. Alle EU-borgere bosat i Danmark har fået direkte besked om deres rettigheder.

    Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet