Der er noget i luften: En eksplosion af pollen

Den usædvanligt tørre sommer sidste år betyder, at der lige nu er er ekstremt meget pollen i luften.

2:19
Sådan ser mange biler ud i øjeblikket - dækket af et gult lag pollen. Se indslaget her.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

De fleste bilejere og allergikere har garanteret lagt mærke til det. 

Der er usædvanligt meget pollen i luften dette forår.

- Det er en eksplosion af blomstring. Det er virkelig ekstremt i år, konstaterer naturvejleder Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen Søhøjlandet.

Det er først og fremmest den meget tørre og varme sommer sidste år, der er skyld i den usædvanlige situation. Pollen er træernes blomsterstøv, og tørken fik træerne til i stor stil at sætte knopper. Eller som Jan Kjærgaard formulerer det.

- Vi må hellere få noget afkom, inden vi dør af tørke. Og så blomstrer alle træer året efter, siger han.

Og da foråret i år indtil videre har budt på meget beskedne mængder regn, kan man mange steder - blandt andet på bilerne - se et tydeligt lag af gulligt pollen.

Forurening viste sig at være pollen

At der er tale om store mængder, kan Midtjysk Brand & Redning tale med om. Indsatsleder Vagn Erik Jensen blev fredag kaldt ud til et villakvarter i Viborg, hvor der blev meldt om forurening i en lille sø.

Mange steder i søen kunne man se store gullige klumper - forklaringen var dig ikke olie eller en anden alvorlig forurening. Der var simpelthen tale om pollen.

- Vi får af og til anmeldelser om forurening på vand, men det er som regel noget andet. Jeg tror, at det er første gang i min karriere, at jeg er blevet kaldt ud til pollen, siger indsatslederen.

Han forstår dog godt, at anmelderen kunne tage fejl.

- Det er bedre, at folk reagerer en gang for meget end en gang for lidt. Har vi en forurening, skal vi have gjort noget ved det, siger Vagn Erik Jensen.

Midtjysk Brand & Redning blev fredag kaldt ud til denne sø. 
Midtjysk Brand & Redning blev fredag kaldt ud til denne sø. 
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST