Denne stol skal hjælpe demente

Stolen skal blandt andet være med til at give større livsglæde.

2:00
I takt med at antallet af demente danskere stiger voldsomt, så har plejehjemmene også fået større opmærksomhed på at lave aktiviteter for netop den gruppe.
Foto: Anders Davidsen

Der er mange tilbud, der skal skabe større livsglæde hos demente.

Et af de nyeste står nu ved plejecentret Skovvænget i Bjerringbro. Der er tale om en ny gyngestol.

Den spiller beroligende musik og vugger selv, og den skal vække dementes sanser. Det er bare én af mange nye terapiformer til demente.

- Det er noget, man er bekendt med og som vi vil se sprede sig i mange forskellige udtryk. Her er det en gyngestol, og andre steder for eksempel i musik eller et sanserum. Det er noget, vi sætter meget fokus på nu, forklarer omsorgschef ved Viborg Kommune, Maila Tandrup.

Trygfonden har doneret 60.000 til indkøbet af gyngestolen, og den bliver også taget godt imod af beboerne selv.

- Det er dejligt behageligt og afslappende, siger Ole Jensen.

Musik kan også bruges

En anden populær form for terapi til den voksende gruppe af demente her i landet er musikterapi. Det sker blandt andet på Blichergården i Viborg.

Her er Bo Holk for nylig blevet ansat som musikpædagog.

- Der er nogle steder, hvor et lille smil gør hele forskellen, og så er der andre steder, hvor den enkelte kan fortælle mig, at det har været dejligt, at jeg har været der. Og det føles skønt, fortæller han. 

9:41
TV MIDTVEST har tidligere sat fokus på musikterapi til demente. Som et forsøg får fire beboer på plejehjemmet Vibedal i Thisted musikterapi, og terapiens resultater overrasker de pårørende.