Regel har skabt debat under VM: - Den reducerer håndbolden til det rene indianerbold

Den danske landstræner elsker reglen. Men hos næste generation af håndboldspillere er splittelsen total.

17-årige Nicolai Stærmose er stor modstander af 7 mod 6 reglen. Han mener den ødelægger håndboldsporten.
17-årige Nicolai Stærmose er stor modstander af 7 mod 6 reglen. Han mener den ødelægger håndboldsporten.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

At være i overtal er som oftest en fordel. 

Så langt så godt. I håndboldsporten har overtal i mange år udelukkende været i spil, når et hold blev ramt af en udvisning.

Sådan er det ikke længere. Siden OL i Rio i 2016 har det i seniorhåndbold været muligt at tage målmanden ud i angrebsspillet og erstatte denne med en ekstra markspiller. På denne måde vil det angribende hold komme i overtal. 

I ungdomsrækkerne er det endnu ikke muligt på samme måde at spille med en ekstra markspiller som i de voksnes rækker. De unge har dog alligevel holdninger til reglen. 
I ungdomsrækkerne er det endnu ikke muligt på samme måde at spille med en ekstra markspiller som i de voksnes rækker. De unge har dog alligevel holdninger til reglen. 
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

I finalen ved OL i Rio brugte det danske hold flere gange denne mulighed mod Frankrig. En finale det danske hold vandt og vandt OL-guld. Sidenhen er reglen blevet fast inventar ved de internationale mesterskaber. Den danske landstræner Nikolaj Jacobsen er ubetinget tilhænger af forslaget. En holdning han ved flere lejligheder har givet udtryk for. 

Det syn på reglen står han dog ret alene med. I en rundspørge blandt trænerne ved VM foretaget af TV 2 svarer 16 af 20 trænere, at de ønsker reglen afskaffet. 

Splittede unge i Ikast

På ISI Idrætsefterskole i Ikast følger drengene på håndboldlinjen VM tæt. I deres hverdag er reglen ikke aktuel, da den kun anvendes i seniorregi. Alligevel har de unge skarpe holdninger til reglen, de bestemt ikke er enige om værdien af. 

- Det giver håndbolden et twist. Hvis nu man har et dårligt angreb, så kan man få lidt bedre muligheder for at score ved at have en ekstra markspiller på holdet, lyder det fra 17-årige Frederik Ørskou Hougaard. 

Hos en kammerat på holdet er holdningen en anelse mere delt. 

- Det er godt, hvis man kan finde ud af at satse på de rigtige chancer. Sker det ikke risikerer det hele at blive en stor omgang indianerbold, lyder det fra 16-årige Jacob Tøfting. 

Helt mod reglen er en tredje spiller på håndboldlinjen, Nicolai Stærmose. 

- Jeg er meget imod reglen. Den ødelægger spillet i sin grundform, det bliver bare indianerbold med en masse mål i et tomt net. Det er ikke sådan håndbold er skabt, lyder det fra Nicolai Stærmose. 

Frygter reglen koster forsvarskompetancer

Hos træneren på håndboldlinjen på ISI Idrætsefterskole er holdningen til den regel landstræneren elsker klar. Den bør afskaffes hurtigst muligt. 

- Bliver det hverdag med den her regel, så vil de defensive kompetancer blive dårligere hos håndboldspillerne i fremtiden. Derudover vil underholdningensværdien i selve spillet falde. Du vil se et hav af mål scoret i tomt mål, eller bolde der bliver kastet forbi mål. Den regel gør intet godt for sporten, lyder det fra Anders Friis, håndboldtræner på ISI i Ikast. 

Danmark spiller, med 7 mod 6 reglen, semifinale ved VM i herrehåndbold fredag eftermiddag mod Frankrig. En kamp du kan følge på TV 2. 

2:19
Se hele indslaget om den særlige regel 7 mod 6.