Den omvendte verden: Tjener på at lade vindmøller stå stille

Når de tyske møller producerer for meget strøm, bliver overskuddet sendt til Danmark. Og så bliver de danske vindmølleejere betalt for at sætte deres møller i stå.

Kenneth Lund
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

Det lyder som det glade vanvid - men den er god nok.

Danske vindmølleejere kan i visse tilfælde tjene mere på at lade deres møller stå stille end ved at lade dem producere strøm.

Det har Kenneth Lund fra Vildbjerg nydt godt af. Han ejer sammen med 100 andre en mølle ved Vildbjerg, der kan fjernstyres. Og i år tjener de 100.000 kroner ekstra på at lade møllen stå stille.

- Det virker lidt fjollet. Men hvis der er nogen, der vil betale os for at sætte vores møller i stå, er vi villige til det, siger han.

2:23
Se indslag om paradokset her

Paradokset opstår, når de tyske vindmøller producerer for meget strøm. Så er det billigere for de tyske vindmølleejere at sende overskudsstrømmen til Danmark end at lagre strømmen.  Og når den tyske strøm kommer til Danmark, bliver flere danske møller standset af Energinet.dk for at undgå overproduktion.

De danske ejere kompenseres af tyskerne, og det giver altså en højere fortjeneste, end hvis møllerne havde snurret rundt. 

Og det er en ordning, som de danske vindmølleejere lige skulle vænne sig til, fortæller afdelingsleder i Energinet.dk, Peter Markussen.

- I starten blev vi mødt med nogen forvirring. Vindmølleejeren kunne jo, at det blæste rigtig meget, og at vindmøllen samtidig stod stille. Men det er jo, fordi vi hjælper tyskerne, og det sker til en lidt anden afregning, end vi normalt ser i det danske marked, forklarer han.