Simpel og effektiv metode: Den giftige jord ved Høfde 42 renses

Virksomheden Krüger har fjernet hovedparten af kviksølvet fra 40 tons jord, der er gravet op ved Høfde 42. Metoden er lige så enkel, som den er effektiv.

1:48
Kemiingeniør fra Krüger AS Søren Eriksen med 4.5 kilo kviksølv, som er frigjort fra det forurenede sand fra Høfde 42 ved Harboøre Tange.
Foto: Jakob Fenger, TV MIDTVEST

Nu er der gode nyheder fra den omdiskuterede giftlosseplads ved Høfde 42 på Harboøre Tange.

- Vi er meget optimistiske i forhold til at komme hen mod jord, der er hel fri for kviksølv, siger Søren Eriksen, der er kemiingeniør ved virksomheden Krüger A/S.

Ved at varme en prøve på 40 tons af det forurenede sand op til cirka 350 grader er det nemlig lykkedes virksomheden at fjerne omkring 95 procent af kviksølvet.

Mange år som giftlosseplads

Området ved Høfde 42 på Harboøre Tange blev for omkring 60 år siden brugt som giftlosseplads af Cheminova og den danske stat. Det fandt hovedsageligt sted i årene 1957 til 1961.

I dag ved ingen præcist, hvor mange ton giftige kemikalier, der dengang blev hældt i jorden.

Men man ved, at de forskellige jordlag indeholder mellem 110 og 120 ton dødelige gifte, som for eksempel bladan. Samtidig rummer giftdepotet omkring syv ton kviksølv.

Hidtil har forsøgene på at hente det miljøskadelige kviksølv op fra undergrunden været forgæves.

Men nu har virksomheden Krüger med et forsøgsanlæg på Harboøre Tange muligvis knækket koden til at få fjernet problemstoffet.

- Det mest interessante ved forsøget heroppe, det er kviksølvet. Vi er på en fjernelsesgrad over 95 procent nu, siger Søren Eriksen, der er kemiingeniør ved virksomheden Krüger A/S.

Resultaterne åbner helt nye perspektiver i forhold til at få det miljøbelastende væk stof fra naturen.

- Kviksølv er et grundstof, så det kan ikke nedbrydes. Så man skal have det ud af jorden, for at fjerne det, lyder det fra kemiingeniøren.

Vil have penge øremærket

Lemvig Kommune hilser pilotprojektet varmt velkommen. De har efter års venten set frem til en løsning på miljøsagen fra Harboøre Tange.

- Hvis teknologien kan løse det, og vi kan løse det på stedet, så synes jeg ikke, at der er gode argumenter for ikke at få det gjort. Vi har en fælles opgave i at få ryddet den arv op, siger Erik Flyvholm (V), der er borgmester i Lemvig Kommune.

Folketingets partier drøfter netop i 2019, om der skal gives penge til oprydning af en række stærkt forurenede grunde, blandt andet høfde 42.

- Vi skal sige til alle partierne på Christiansborg, at hvis det her skal lykkes, så er det ikke med en pulje til alle forurenede grunde i Danmark, så bliver man nødt til at øremærke nogle penge til de store oprydninger, siger borgmester Erik Flyvholm.

Ud over Krüger har virksomheden Fortum Waste Solution også haft gode resultater med oprensning af jord fra giftdepotet ved Høfde 42. 

Se TV MIDTVESTs seneste dokumentarserie om forureningen af Høfde 42, hvis du klikker her.

0:29
Giftdepotet ved Høfde 42 på Harboøre Tange har forlængst skrevet sig ind i dansk miljøhistorie: