Den 2400 år gamle Tollundmands tå er fundet

Tollundmandens tå forsvandt en gang i 1950’erne, men er nu fundet hos en konservators efterkommer.

Tollundmanden
Foto: TV MIDTVEST

Tollundmandens manglende storetå er i denne uge dukket op i et dødsbo i Nivå efter enken til konservator B. Brorson Christensen, som i 1950 var med til at konservere dele af den 2400 år gamle Tollundmand. Det skriver Midtjyllands Avis.
    
- Nu har familien henvendt sig til os for at høre, om det ikke var noget for os, og om vi ikke vil have tåen, fortæller Ole Nielsen, direktør for Museum Silkeborg til Midtjyllands Avis, og tilføjer ikke overraskende:
    
- Det er vi selvfølgelig ellevilde over!
    
Det 2400 år gamle moselig er i dag udstillet på Silkeborg Museum.
    
En datter til B. Brorson Christensen kommer til Silkeborg om en uges tid, hvor hun vil overrække den nu meget indtørrede storetå. Hun er efterfølgende blevet inviteret til en frokost sammen med blandt andre Ole Nielsen, hvor man håber at kunne få nogle yderligere oplysninger om tåen, som har manglet på verdens ellers bedst bevarede moselig.
    
Efter fundet i 1950 blev kun hovedet af Tollundmanden konserveret, og kroppen fik lov til at tørre ud, så næsten kun knoglerne var tilbage. Senere valgte Museum Silkeborg at genskabe kroppen, så hovedet nu er udstillet sammen med en rekonstruktion af kroppen.
    
- Tollundmandens ene fod har alle tæerne, men på den anden fod, har vi kunnet set, at storetåen på et tidspunkt er blevet savet af, fortæller Ole Nielsen.
    
- Det har igennem tiden givet anledning til mange spekulationer over, hvor tåen så var, men det bliver vi forhåbentlig lidt klogere på nu, siger Ole Nielsen til Midtjyllands Avis.