Delegation på charmeoffensiv i Rusland

Den danske eksport til Rusland er faldet markant efter sanktioner mod landet. Men inden for landbrugsudstyr kan danske virksomheder fortsat eksportere, og det skal udnyttes.

190215Gyllevogn.jpg

Tiirsdag og onsdag er Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i Rusland, hvor han sammen med en dansk erhvervsdelegation deltager i Ruslands største landbrugsmesse Agrofarm.

De danske virksomheder, der er med i erhvervsdelegationen, er førende inden for staldudstyr, genetik, avlsdyr og andre vigtige dele af landbrugsproduktion. Det er blandt andre Skov A/S fra Glyngøre, der producerer ventilationsanlæg til stalde, Danish Farm Design fra Holstebro og Ikadan i Ikast, som producerer plasticemballage. 

Flere af virksomhederne har i en årrække været repræsenteret på Agrofarm.

- Rusland er et vigtigt marked for den danske fødevareklynge. Det har været nogle rigtig svære år på grund af de sanktioner, der har været mellem EU og Rusland. Derfor er det vigtigt, at vi fra regeringens side støtter op omkring vores virksomheder, når muligheden byder sig, siger Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Sanktioner har halveret eksport til Rusland

Sanktionerne mellem Rusland og EU har påvirket den danske samhandel med Rusland markant. I 2013 havde Danmark en rekordhøj samhandel med Rusland på 17,8 mia. kroner, hvoraf eksporten var på 10,8 mia. kroner. I dag er eksporten halveret til omkring fem mia. kroner – og her er det især den danske svinekødseksport til Rusland, der har lidt under sanktionerne. Et af lyspunkterne inden for samhandlen er dog inden for landbrugsmaskiner.

Russerne har fået øjnene op for at bruge dansk udstyr og teknologi. Da russerne pga. sanktionerne gerne vil udbygge deres egen landbrugsproduktion, har de brug for højteknologisk udstyr inden for landbrugssektoren, som Danmark kan bidrage med. Derfor er det især de danske virksomheder, der leverer denne slags løsninger, som klarer sig godt i Rusland.

Den danske erhvervsdelegation består af Landbrug & Fødevarer samt de danske virksomheder Skov A/S, Skiold A/S, Ikadan, Danbred, Munters, Danish Farm Design, Agrometer, Russia Baltic Pork Invest, Novozymes, Daninvest og FOG Agroteknik.