De Radikale er rasende på nyt lovforslag

Et nyt lovforslag skal sætte en stopper for dobbeltuddannelse. Det betyder f.eks, at det ikke er muligt at læse til pædagog, hvis man er maskinmester.

bog.jpg

Fra 1. januar kan det være slut med dobbeltuddannelse. Et lovforslag fra Venstre, DF og Social Demokraterne betyder at det fremover ikke er muligt at tage en ny uddannelse på samme eller lavere niveau end den du har. Så når man først har læst en bachelor, kan man ikke læse en mere.

Helt konkret betyder det blandt andet, at en sygeplejerske ikke længere kan læse til læge, hvis han eller hun senere vil skifte job. Det møder stor kritik hos De Radikale.

- Det er helt hul i hovedet og en dårlig måde at spare på. Der er mange der har brug for at skifte branche i løbet af livet - det kan de ikke nu, siger Andreas Steenberg fra De Radikale til TV Midtvest.

Det er for at spare penge, at det ikke længere skal være muligt at tage dobbeltuddannelser. Ifølge lovforslaget kan staten spare om mod 340 millioner kroner årligt, ved at de omkring 2.200 personer der hvert år tager en ny uddannelse i stedet lægger bøgerne på hylden.

- I det store billede er det ikke mange penge 340 millioner. Vi mener man skal se uddannelse som en investering i stedet for en udgift, fortæller Andreas Steenberg.

Selvom det er for at spare penge, bliver det heller ikke muligt selv at betale for at tage en ekstra uddannelse. Lovforslaget har dog flere dispensationsmuligheder, så det eksempelvis kan blive muligt at tage en ekstra uddannelse, hvis der mangler arbejdskraft i en branche.

- Det lyder som en meget bureaukratisk system, hvor det bliver meget indviklet at få dispensation, og der skal bruges mange ressourcer på det, siger Andreas Steenberg.

Med det nye lovforslag bliver det altså sværere at skifte branche - og det kan skabe problemer, både hvis man får en arbejdsskade eller bliver træt af sit job.

- Folk bliver tvunget til at blive på et arbejde eller i en branche, hvor de ikke har lyst til at være - og det er ikke i orden, siger Andreas Steenberg og tilføjer:
- Der er flere uddannelser der går godt i spænd, og vi bremser muligheden for at få nogle kloge tværfaglige ud på arbejdsmarkedet.