De lokales færden kan forstyrre hundenes eftersøgning

Politihundene er en stor del af politiets eftersøgning, men deres arbejde kan hurtigt blive svært, hvis lokale bevæger sig i deres søgeområde.

Kenzo er politihund, og han er ofte med ude, når der er en eftersøgning i gang.
Kenzo er politihund, og han er ofte med ude, når der er en eftersøgning i gang.
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

Midt- og Vestjyllands Politi træner ofte deres hunde, så de til hver en tid er klar, hvis de bliver kaldt ud til en eftersøgning. For politihunde er en uundværlig del af arbejdet, når politiet leder efter efterlyste borgere.

Politiet får ofte hjælp af lokale borgere, og selvom de sætter pris på den store hjælp, opfordrer de borgerne til at være forsigtige. For de lokales tilstedeværelse kan ødelægge vigtige spor for hundene.

- Det er rigtigt vigtigt, at borgerne ikke kommer til at forstyrre hundens færd, når den skal ud og søge efter bortkomne personer, siger Martin Løye, linjechef for beredskabet ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Hundene har forholdsvis nemt ved at finde forsvundne personer, hvis sporene er intakte, men hvis lokale har været i området, kan hundene blive meget forvirrede. Den kan nemlig få svært ved at holde ét spor, hvis der er mange forskellige.  

- Det vil være meget sværere for hunden. For hvilket spor skal den følge. Det er svært at vide, om vi går efter den, der har været ude at lede eller den eftersøgte. Det kan vi ikke sige. For hunden tager bare det spor, den kommer på, siger leder af hundeafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi, Kenn Sølvkjær Jensen.

Politiet vil gerne have lokal hjælp

Midt- og Vestjyllands Politi er afhængige af borgernes hjælp til at finde de efterlyste, men det er vigtigt, at borgerne lytter til politiets anvisninger.

- Vi vil gerne have så mange øjne ud som overhovedet muligt, når vi har en eftersøgning, fordi det typisk handler om at redde menneskeliv, men balancen går også i forhold til, at vi ikke kommer til at gå i vejen for hinanden. Så det er egentlig bare de her gode råd, vi gerne vil give til hinanden, så vi kan få det bedst mulige resultat, siger Martin Løye.  

Eksempelvis skal borgerne være opmærksomme på, at de ikke selv begynder at kommunikere informationer ud, som politiet ser som følsomme, enten over for den efterlyste eller de pårørende.