De kystnære vindmøller en realitet

Der er glæde i både blå og rød blok efter at planerne om to kystnære vindmølleparker ud for Hvide Sande og Harboøre er reddet.

siemens_offshore1.jpg
Foto: www.siemens.com/press

Den brede aftale om, hvordan man i fremtiden skal finansiere støtten til vedvarende energi, er endt med at være acceptabel, mener Socialdemokratiet, Radikale og SF.
    
Fra Enhedslisten, der ellers ofte er allieret med de øvrige partier i rød blok, lyder der forundring over, at partierne er gået med i en aftale, som Enhedslisten opfatter som både socialt skæv og skadelig for klimaet.
    
Men sådan ser Socialdemokratiet slet ikke på det, fastslår partiformand Mette Frederiksen.
    
- Det er godt politisk håndværk og Christiansborg, når det er bedst, siger hun.
    
- Vi har bevaret de kystnære møller, vi fortsætter den grønne omstilling og sikrer arbejdspladser i hele landet, siger hun.

- Danmark ligger helt fremme med hensyn til den grønne omstilling, og det vil vi også gøre fremover, siger energi-, forsyning-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
    
- Alle danskere vinder på den her aftale.

- Vi har hele tiden holdt fast i, at aftalen om havvindmøllerne skulle gennemføres. En aftale er en aftale. Og det er enormt vigtigt for os, at vi bevæger os hurtigere i retning af at blive uafhængige af fossiler brændstoffer. Nu gør vi det, samtidig med at vi sikrer 6.200 helt nye og grønne arbejdspladser. Det er både en fantastisk dag for dansk natur og for dansk erhvervsliv, siger den konservative miljøordfører Mette Abildgaard.

For SF er det afgørende, at den såkaldte grønne omstilling fortsætter, siger partiformand Pia Olsen Dyhr.
    
- Vi bevarer de kystnære møller, og vi bevarer ambitionsniveauet, siger hun.
    
Aftalen bliver betegnet som en mosaik af finansieringselementer.
    
Hvor meget et kludetæppe, der egentlig er tale om, illustreres også af, at DF har gjort fælles front med de røde partier i kampen for at bevare den grønne check.
    
Mens de kystnære vindmøller er blevet reddet ikke mindst fordi De Konservative har stået fast på energiforliget fra 2012.
    
De Radikale og SF fik i sidste øjeblik forhandlet en pulje på 375 millioner kroner til grøn omstilling hjem.
    
- Vi har været den grønne samvittighed i de her forhandlinger. Vi er meget tilfredse med, at vi har hævet den grønne overligger, siger Morten Østergaard, der er politisk leder for Det Radikale Venstre.