De fleste præster er kvinder

Over halvdelen af alle sognepræster er kvinder. Det viser tal fra Landsforeningen af Menighedsråd.

Der er størst sandsynlighed for at din præst er en kvinde. Det siger statistikken i hvert fald ifølge Kristeligt Dagblad.

Tal fra Landsforeningen af Menighedsråd viser, at 55,6 % af landets sognepræster er kvinder. Til sammenligning var tallet for fire år siden 50,6 procent.

Udviklingen er et problem, mener sognepræst og debattør Sørine Gotfredsen.

- Overvægten af kvindelige præster får den kristne forkyndelse til at tippe i retning af det feminine og følelsesladede. Det betyder, at der bliver lagt alt for meget vægt på omsorg, nærvær og næstekærlighed og for lidt på syndsbevidsthed og alvoren i kristendommen, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Udviklingen fortsætter

Alt tyder på, at udviklingen vil fortsætte i fremtiden. Tal fra pastoralseminarierne i Aarhus og København, som uddanner landets præster, viser, at 62 procent af dimittenderne fra 2010-2014 var kvindelige.

- Vi kan selvfølgelig ikke styre kønskvoteringen blandt vores dimittender, men vi er for eksempel bevidste om, at vores studerende som led i deres praktikforløb har både mandlige og kvindelige præster som identifikationsfigurer, siger Ulla Morre Bidstrup, som er uddannelsesleder i København.

I Viborg Stift er der dog stadig flest mandlige præster i kirkerne. Ud af 200 præster er 110 mænd.