Datacenter måske ikke så grønt alligevel: - Det er en katastrofe

Efter næsten fire år er det stadig et uløst problem, hvordan overskudsvarmen fra Apple bliver udnyttet til billig fjernvarme.

Opbygningen af det store datacenter i Viborg er i fuld gang. Men det er endnu usikkert, om det bliver så klimavenligt som planlagt.
Opbygningen af det store datacenter i Viborg er i fuld gang. Men det er endnu usikkert, om det bliver så klimavenligt som planlagt.
Foto: Ritzau Scanpix / Henning Bagger

Der var højthævede arme og jubel, da Viborg som det første sted i landet sikrede sig et stort datacenter.

Men nu er udsigterne til et grønt datacenter lige så stille ved at krakelere. Det er nemlig endnu ikke løst, hvordan overskudsvarmen fra Apple skal udnyttes til billig fjernvarme.

- Det er en katastrofe, lyder det fra Brian Vad Mathiesen, der er en af landets førende eksperter i energiplanlægning.

- Det er noget der kan ændre hele fjernvarmesystemet i Danmark, og derfor så er det enormt ærgerligt, og en katastrofe for den grønne omstilling, at vi har sat nogle barriere op, som gør at det ikke bliver brugt, siger han.

Det skal kunne betale sig

Opbygningen af datacenteret er i fuld gang i Foulum ved Viborg, hvor Apple er i fuld gang med at bygge de første haller til tusindvis af servere.

Det er varmen herfra, der kvit og frit kan bruges af varmeforbrugerne. Men der er altså stadig tvivl om, hvorvidt det kan betale sig.

- Der er usikkerhed på, om det er rentabelt, at udnytte overskudsvarmen, lyder det fra Klaus Keller, der er formand i Viborg Fjernvarme.

Viborg Fjernvarme skal investere over 100 millioner kroner i en 13 kilometer lang rør-forbindelse til datacentret. Dertil kommer, at der stadig er en afgift på overskudsvarme. Og den afgift er ifølge Klaus Keller fra Viborg Fjernvamr en klods om benet.

- Det er brandærgerligt. Det er jo varmeforbrugerne, det går ud over. Det ville jo være fantastisk, hvis vi kunne udnytte den varme og vi skal gøre, alt hvad vi kan for at det skal lykkes.

Borgmester stadig optimistisk

I Viborg er der talt om problemet, siden planerne om datacentret kom frem for snart fire år siden. Men borgmesteren tror stadig på en løsning:

- Det tager sin tid med de her store amerikanske mastodonter og så må vi se, hvad der sker. Jeg håber og tror på, at på et eller andet tidspunkt så har vi overskudsvarme fra Apple, siger borgmester i Viborg, Ulrik Wilbek.

Og situationen i Viborg er ikke enestående. Ifølge fagbladet Ingeniøren er det foreløbig kun ét af de kommende seks datacentre, der har konkrete planer om at udnytte overskudsvarmen.

Efter planen skal de første servere hos Apple tændes i begyndelsen af det nye år.

2:18