Dårlig økonomi forhindrer generationsskifter

Den laveste mælkepris i 30 år presser mælkeproducenterne så hårdt på økonomien, at generationsskifter bliver udskudt. De unge har ikke råd til at overtage gårdene.

090715_GenerationsskiftPIX.jpg

Jørgen Lund Jensen på 37 år står til at blive 12. generation på "Høstrup Østergaard" ved Haderup. Generationsskiftet var planlagt til udgangen af i år, men nu er det udskudt - i måske helt op til tre år.

På bare et år er den pris som landmændene får for et kilo mælk nemlig faldet med over en krone. Fra cirka 2,90 kroner til 1,80 kroner. Derimod er produktionsomkostningerne blevet på det samme høje niveau som i 2008.

Det betyder at mælkeproducenterne lige nu står midt i deres værste økonomiske krise nogensinde, og hvis Jørgen Lund Jensen overtog slægtsgården med de 310 malkøer nu, ville han komme til at stå med et årligt underskud på driften på cirka 1.3 mio. kroner.

Derfor er der ikke råd til et generationsskifte lige nu.

Overordnet betyder den store økonomiske krise hos mælkeproducenterne, at mælkeproduktion i Danmark er i fare for at gå helt i stå. Det vurderer chefkonsulent, Karsten Jensen, fra Heden & Fjorden.

Se også:Krisen rammer unge mælkeproducenter hårdestMælkeproducenter i fare for lukning

Se reporter Hans-Christian Lauritzens interview med chefkonsulent Karsten Jensen, Heden & Fjorden her:[videonode #5284]

 

Se reporter Hans-Christian Lauritzens interview med landmand, Jørgen Lund Jensen, som må udsætte at overtage slægtsgården her:[videonode #5286]

 

Se reporter Hans-Christian Lauritzens interview med 64-årige landmand Andreas Lund Jensen, som må udsætte pensionen nogle år her:[videonode #5287]