Danskere på landet er Europas mest tilfredse

Danskere bosat i landområder er de mest tilfredse i Europa, viser ny måling fra Eurostat. Korte afstande, et godt fællesskab og personlig frihed er de primære forklaringer, mener flere forskere.

Goedstrup_mark.jpg

Det er godt at bo på landet i Danmark. Det mener i hvert fald de danskere, der gør det. Det viser en undersøgelse af tilfredsheden i 32 europæiske lande, som Europa-Kommissionens statistiske kontor, Eurostat, står bag.

Målingen som er blevet omtalt i Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum, slår fast at danskere bosat i landdistrikterne er mere tilfredse end dem, der bor i de største byer. Faktisk er de danskere der bor i landdistrikterne Europas mest tilfredse.

Hos Landdistrikternes Fællesråd, som er den overordnede landdistriktsorganisation i Danmark, vækker målingen glæde.

- Det viser med alt tydelighed, at landdistrikterne har mere at byde på end det negative billede, som medierne tiltider forsøger at tegne. Danskerne søger efter fælleskaber båret af tryghed og tillid, og det gør landdistrikterne til et attraktivt sted at bosætte sig. Og det på trods af manglende rammevilkår på en række områder, udtaler formand Steffen Damsgaard fra Lemvig.

På en skala fra 1-10 giver danske landdistriktsbeboere i gennemsnit 8,2 point, og det er akkurat nok til at snuppe førstepladsen fra Norge og Østrig, hvor tilfredsheden på landet scorer 8,1 point. Til gengæld er det langt højere end landene nederst på listen. I Bulgarien giver landdistriktsbefolkningen i gennemsnit 5,1 point, i Serbien 5,5 og i Kroatien 6,1.

På Institut for økonomi på Aarhus Universitet forklarer professor Christian Bjørnskov blandt andet den store tilfredshed med de korte afstand mellem land og by.

- Når vi taler land og by i Danmark, er afstandene ikke så store. Så det er ikke så stort et problem at bo på landet i Danmark, som det kan være i andre lande. Der er relativt kortere ind til byer og arbejdspladser i Danmark, end der eksempelvis er i Spanien, siger Christian Bjørnskov.

Forskellen ses også i andre danske og internationale undersøgelser og kan blandt andet forklares med forskellen på land- og byboeres karaktertræk, mener Meik Wiking, direktør i Institut for Lykkeforskning. Mennesker, der er ambitiøse, ærgerrige og stræbsomme, søger i højere grad mod byerne, hvor de finder job, indkomst og uddannelse.

- Vi kan se, at den type generelt rapporterer lavere lykkeniveauer. Det kan godt være, de når længere rent materielt, karrieremæssigt og indkomstmæssigt, men de er mere kronisk utilfredse, siger Meik Wiking.

Steffen Damsgaard mener, at målingen fra Eurostat er et udtryk for, at urbaniseringstendensen er ved at vende.

- At danskere bosat i landdistrikterne er mere tilfredse end dem, der bor i de største byer i Danmark, viser at tendensen med at folk vælger by fremfor land er ved at vende. Vi ser, at nettotilflytningen til København og Aarhus er ved at stagnere, samtidig med at flere og flere bosætter sig i land- og yderkommunerne. Det er meget positivt, og målingen understreger dermed, at det er attraktivt at bo i landdistrikterne, afslutter formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

/ritzau