Danske Patienter: Forsinket post kan bremse kræftforløb

Landets sygehuse oplever, at patienter udebliver fra behandling, fordi posten leverer indkaldelsen for sent.

250309_viborg_sygehus.jpg

Piller, der skal tages før en røntgenskanning, risikerer at blive leveret for sent, og patienter får ikke deres indkaldelser til sygehuset i tide.
    
Sådan ser virkeligheden ud flere steder i landet.
    
Sygehuse oplever nemlig ifølge Jyllands-Posten, at deres afsendte post ikke leveres i tide til patienterne.
    
Det kan få store følger for de mennesker, der ender med ikke at vide, hvornår de skal møde op til behandling. Det fortæller formand for Danske Patienter Camilla Hersom.
    
- Det kan jo potentielt have meget alvorlige konsekvenser, hvis der for eksempel er tale om et pakkeforløb for en kræftsygdom, at man ikke kan følge det tilrettelagte forløb, siger hun.
    
Problemet med forsinket post er ifølge Jyllands-Posten steget i løbet af efteråret, efter at Postnord indførte nye regler i sommeren 2016.
    
Her blev det såkaldte quickbrev indført. Det skal være fremme dagen efter afsendelse, og det er det, sygehusene benytter.
    
I kræftbehandlingen har det stor betydning for hele forløbet, hvis patienten bare en enkelt gang ikke møder op, fortæller Bo Rix, der er chef for dokumentation og udvikling i Kræftens Bekæmpelse.
    
- Behandlingen i kræftpakkerne i dag er planlagt meget nøje, så hver enkelt aftale har betydning for hinanden, siger han.
    
- Så hvis man ikke kommer til en aftale, så flytter man de efterfølgende, så man forstyrrer hele forløbet.
    
Han understreger, at det er meget vigtigt, at behandlingsforløbet ikke bliver bremset.
    
- For patienten betyder det selvfølgelig også rigtig meget, at man kommer til hurtigt. Alt forsinkelse i kræftbehandling er et problem, siger han.
    
- Når man har lavet pakker, så er det fordi, at det er meget vigtigt, at det går så hurtigt som muligt.
    
 Kræftens Bekæmpelse har dog ikke oplevet at få henvendelser fra patienter, der har klaget over forsinkede indkaldelser eller lignende.
    
/ritzau/