Danske krigsveteraner har ikke øget tendens til selvmord

En rapport punkterer myte om flere selvmord blandt veteraner end andre, men forening kalder den ubrugelig.

Arkivfoto
Arkivfoto

Krigsveteraner, der har været udsendt for Danmark, har ikke større risiko for selvmord end andre danskere.

Det er ifølge Jyllands-Posten konklusionen i en ny stor undersøgelse af selvmord blandt flere end 30.000 danske krigsveteraner, der i perioden 1992 til 2014 var udsendt til internationale missioner.

Det har for eksempel været i Afghanistan, Irak og Balkan.

I alt begik 56 hjemvendte soldater selvmord. Det svarer til 0,18 procent af alle veteraner.

Det svarer til tallene i den almindelige befolkning, viser undersøgelsen, som Veterancentret offentliggør torsdag. Dog er soldater, der var udsendt til Kroatien i 1990'erne, mere selvmordstruede end de øvrige veteraner.

Undersøgelsen blev sat i gang i sommer, efter at tre krigsveteraner begik selvmord, mens en veteran slog sine forældre ihjel.

- Efter sommerens begivenheder kan man godt have et billede af, at der var rigtig mange veteraner, der begik selvmord, siger oberst Jette Albinus, chef for Veterancentret, til Ritzau.

- Der var også nemt et billede af, at så snart du havde været udsendt, ville det også føre til, at du på et tidspunkt ville begå selvmord. Det håber jeg meget, at denne rapport kan være med til at nuancere, siger hun.

Centret er et behandlings- og videncenter under Forsvarsministeriet.

Veteranalliancen, som kæmper for bedre forhold for syge og skadede veteraner, køber dog ikke præmissen. Talsmand Claus Stenberg mener, at rapporten er et forsøg på at lukke debatten om veteraners selvmord.

Regeringen fremlagde i september en række tiltag, der skulle styrke veteranindsatsen. Forsvarsminister Peter Christensen (V) håber, at indsatsen fremover kan bidrage til færre selvmord.
    
Han udelukker dog ikke, at det kan gå den anden vej. Især fordi rapporten viser, at de fleste selvmord sker mere end 11 år efter udsendelsen.
    
- I forhold til vores veteraner fra Afghanistan og andre missioner i nyere tid har vi måske endnu ikke set det fulde billede, hvad angår mulige psykiske efterreaktioner. Det skal vi naturligvis holde os skarpt for øje og være klar med støtte ved behov, siger Peter Christensen til Jyllands-Posten.