Dansk nationalist: Vi vil ikke have noget med nazister at gøre

Højrenationalisterne DNF havde planlagt en demonstration lørdag, men planerne er ændret efter en gruppe radikale nazister har meldt sig på banen.

Paw Pinstrup Nielsen er den lokale formand for Danmarks Nationale Front i Skive.
Paw Pinstrup Nielsen er den lokale formand for Danmarks Nationale Front i Skive.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Det har været svært at følge med i de mange historier om lørdagens højrenationalistiske demonstrationer.

Situationen har ændret sig hele vejen igennem fredagen: Først blev det meldt ud, at en demonstration fra Danmarks Nationale Front (DNF) ville finde sted i Viborg og Skive lørdag. Senere afmeldte DNF demonstrationen til politiet, som dog fortalte, at de stadig vil holde øje med byerne i tilfælde af andre demonstrationer.

TV MIDTVEST har talt med DNFs formand i Skive, Paw Pinstrup Nielsen, som forklarer, at hans gruppe har droppet demonstrationen, fordi de ikke vil sættes i forbindelse med en flok nazister, der har besluttet sig for også at dukke op.

- Vi møder ikke op i morgen, fordi der er elementer, som vi ikke kan stå inde for, der har meldt sig til. Der kommer nogle, som er noget mere til højre, end vi er, og som ikke lægger skjul på deres nationalsocialistiske værdier. Så vi har valgt at trække stikket fra DNFs side, og så gør vi noget andet i stedet for, siger Paw Pinstrup Nielsen.

Frontfiguren i Skive fortæller nu, at der ikke bliver en egentlig demonstrationen, men i stedet nogle fredelige aktiviteter i gaderne.

- Vi laver nogle happenings, som vi kan få lov at lave uden at skulle melde det, siger han.

"Vi er ikke nazister"

Danmarks Nationale Front befinder sig politisk på den yderste højrefløj og et af deres mål er et Danmark for danskerne - især uden mellemøstlige og afrikanske indvandrere. Ifølge ekstern lektor Chris Holmsted Larsen fra Roskilde Universitet er der egentlige nazister med i Danmarks Nationale Front, og gruppen kendt for tidligere at have lavet tumult.

- Danmarks Nationale Front er én af de mest ekstreme grupperinger, vi har på den alleryderste højrefløj. En gruppe, der er meget militant, hvor flere af medlemmerne tidligere har været involveret i uroligheder - blandt andet slagsmål med politiske modstandere, og der er også flere sager om overfald på folk med anden etnisk herkomst, forklarer han til TV MIDTVEST.

Det er dog vigtigt for Paw Pinstrup Nielsen, at gruppen ikke bliver forvekslet med nazisme. Derfor har han aflyst den demonstration, der egentlig var anmeldt i Skive og Viborg lørdag:

- Vi ser ikke os selv som nazister - vi ser os selv som danske nationalister. Vi vil ikke ses med folk, der går med SS-flag og så videre. Det er ikke den retning, vi tager. I nogle tilfælde har vi brugt nogle af symbolerne, men vi er ikke nazistisk organisation. Vi er ikke fremmedfjendske på den måde, og vi opfordrer heller ikke til vold. Tingene skal foregå på en ordentlig måde, og det forsøger vi også at indprente nye medlemmer, siger han.

Hvad der helt præcis kommer til at ske på gaderne i Skive lørdag, vil han ikke fortælle.