Dansk landbrug vil nu kalveslagtning til livs

Kritikken af landbrugets aflivninger af kalve har været heftig de seneste uger. Nu reagerer landbruget så med en ny aftale, der skal gøre det forbudt.

Jerseykalve
Foto: Morten Juhl / Ritzau Scanpix

Dansk landbrug vil nu stoppe med at aflive nyfødte kalve. Det sker på baggrund af, at kritikken af kalve-aflivninger i årevis er haglet ned over det danske landbrug. Det skriver Jyllands-Posten.

Organisationen Anima har de seneste uger beskrevet, hvordan kalve fjernes fra deres mor 12 timer efter fødslen, og at nyfødte tyrekalve aflives. Nu får de medhold i, at det er problematisk fra Landbrug og Fødevarer. 

- Det er selvfølgelig unaturligt. Det er en rigtig dårlig løsning at aflive nyfødte kalve, siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug og Fødevarer til Jyllands-Posten.

23.500 nyfødte jerseytyrekalve blev sidste år aflivet. Det skyldes, at de ikke vokser hurtigt nok til, at landbruget finder dem interessante som slagtekvæg.

En ny aftale mellem Landbrug og Fødevarer og mejerierne har fastlagt, at aflivningerne bliver forbudt fra den 1. januar 2019 for de økologiske landbrug.

En lignende aftale er på vej for de konventionelle landbrug. Det forventes, at aftalen bliver skrevet under i løbet af 2019.

- Landbruget vil aflivningerne til livs, og allerede i næste uge mødes parterne for at komme videre med en aftale, der også gælder for de konventionelle landmænd. Der er enighed om, at det er den rette vej at gå, siger Per Spleth, der er specialist i kødproduktion i Landbrug og Fødevarer, til Jyllands-Posten.

Animas kommunikationschef, Thorbjørn Schiønning, tilkendegiver over for Jyllands-Posten, at han er glad for denne udmelding, men at han gerne vil se handling på området.