Dansk Erhverv vil have kulegravet realkreditsektoren

Der skal nedsættes en kommission, som grundigt skal undersøge realkreditsektoren, lyder det fra Dansk Erhverv.

Realkreditinstitutternes bidragssatser skal kulegraves. Det mener Dansk Erhverv, efter at Totalkredit - som er ejet af Nykredit-koncernen - har meddelt tusindvis af realkreditkunder, at de skal betale mere i de såkaldte bidragssatser. Og det har gjort mange kunder rasende.
    
Realkreditsektorens høje bidragssatser har længe bekymret Dansk Erhverv, siger underdirektør Geert Laier Christensen.
    
Derfor mener han, at den offentlige debat bør give anledning til, at der bliver nedsat en kommission, som kan lave en grundig undersøgelse af realkreditinstitutternes højere bidragssatser, som også virksomheder er ramt af.
    
- Vi har i lang tid set med bekymring på de stigende bidragssatser. Det er noget, der har været meget dyrt for virksomhederne, siger underdirektør i Dansk Erhverv Geert Laier Christensen.
    
- Virksomhederne er hårdt ramt af de høje bidragssatser, der egentlig burde falde. Det er vigtigt at få set på dette paradoks, men det også vigtigt at undgå hovsaløsninger, siger han.
    
Underdirektøren opfordrer til, at en kommission bliver nedsat hurtigst muligt.
    
- En kommission skal ikke være en syltekrukke. Høje bidragssatser har en negativ effekt på virksomhederne investeringer og dermed på vækst og beskæftigelse i Danmark. Derfor skal de ske hurtigt, siger han.
    
Ifølge Nykredit er de stigende bidragssatser nødvendige.
    
Koncernen er nødt til at have tilført ekstra kapital, hvis den skal kunne leve op til fremtidige kapitalkrav, er meldingen.
    
På Christiansborg har et politisk flertal krævet, at Nykredit dokumenterer, at det er kravene om finansiel polstring, der ligger bag prisstigningerne. Flere politikere peger på, at det er for dyrt for kunderne at skifte realkreditselskab, hvilket hæmmer konkurrencen.
    
Også forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen har besluttet at undersøge sagerne nærmere, efter at over 100 kunder har klaget.
    
Fredag vil koncernen forklare sig over for Folketingets erhvervsudvalg.
    
/ritzau/