Dansk Erhverv til kommuner: Fokuser på god hjemmepleje

Dansk Erhverv opfordrer kommunerne til at have mere fokus på kvalitet end på pris, når hjemmepleje udbydes. Det skal forhindre konkurs i det private.

030810aeldrepleje001.jpg

Prisen har ofte alt for meget at sige, når kommuner vælger udbydere af privat hjemmehjælp. Den billigste løsning er ikke altid den bedste, og hård priskonkurrence koster i værste fald private plejeleverandører livet.

Dansk Erhverv opfordrer derfor kommunerne til at rette blikket mod selve hjemmeplejen og evnerne hos dem, der skal tage sig af de ældre og andre svage borgere. 

- Når hjemmeplejen udbydes, er priskonkurrencen typisk rigtig hård. Vi peger på, at konkurrencen i langt højere grad skal være på kvalitet, siger Rasmus Lindblom, velfærdspolitisk fagchef i Dansk Erhverv.

   

De seneste år er en række private udbydere af hjemmepleje gået konkurs. Så sent som tirsdag måtte Tammys Hjemmepleje APS i Slagelse dreje nøglen om.

Dansk Erhverv peger på, at kommunerne skal have bedre styr på, hvor økonomisk stærke plejevirksomhederne er, når de indgår aftaler med dem.   

- Kommunerne skal være bedre til at stille krav til de private virksomheder om økonomisk opfølgning. Der skal stilles krav til økonomisk robusthed hos virksomhederne for at forebygge konkurser, siger Rasmus Lindblom.

   

Fagchefen mener dog, at der er gang i en positiv udvikling, hvor der det seneste halvandet år er kommet flere stærke og større leverandører af hjemmepleje.

Desuden peger han på, at der skal være et tættere samarbejde mellem kommuner og private virksomheder, hvor eksempelvis social- og sundhedspersonale i de to sektorer bliver undervist og udveksler erfaringer med hinanden.

- De private virksomheder har generelt et tæt og ofte tillidsfuldt samarbejde med kommunerne om blandt andet fælles kompetenceudvikling, men det kan mange steder blive endnu bedre, siger Ramus Lindblom.

   

Ifølge en optælling fra fagforbundet FOA har konkurser i hjemmeplejen i Danmark fået konsekvenser for mindst 8300 borgere de seneste år.

   

/ritzau/