Dansk Erhverv stævner tre nordvestjyske kommuner

Dansk Erhverv lægger sag an mod Holstebro-, Lemvig- og Struer Kommune for overtrædelse af udbudsloven. Kommunerne mener ikke, de har gjort noget galt.

Kørestole er nogle af de ting, kommunernes hjælpemiddeldepot stiller til rådighed for borgerne.
Kørestole er nogle af de ting, kommunernes hjælpemiddeldepot stiller til rådighed for borgerne.
Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv har lagt sag an mod Holstebro-, Lemvig- og Struer Kommune.

Organisationen mener at kommunerne har overtrådt udbudsloven ved at annullere og hjemtage en opgave i udbud uden saglig grund.

Dansk Erhverv skriver i en pressemeddelelse, at kommunerne først har sat en opgave om drift af kommunernes fælles hjælpemiddeldepot i udbud, og siden har kommunerne så valgt selv at varetage opgaven under påskud af økonomiske besparelser.

- Det er usagligt

Men kommunernes egen udgift til drift kommer faktisk til at overstige nogle af de private bud med over 2 millioner kroner, og det er usagligt, mener Dansk Erhverv.

- Det er desværre langt fra første gang, vi ser, at kommuner vælger at hjemtage en opgave på et i bedste fald tyndt grundlag. Men her er man simpelthen gået langt over stregen, siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

- Når man vælger at hjemtage en opgave med den begrundelse, at man vil spare penge, så hænger det jo overhovedet ikke sammen, hvis de estimerede udgifter overstiger konkrete bud med mere end to millioner kroner. Så er der tale om kommunalisering for kommunaliseringens skyld, og det gør både ondt på de private virksomheder, som fuldt ud er i stand til at løfte opgaven til konkurrencedygtige priser, og på skatteborgerne i de tre kommuner, som nu får over to millioner kroner mindre til velfærd, siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv lægger vægt på, at hjemtagningen af udbuddet er i strid med udbudslovens gennemsigtighedsprincip; er foretaget uden gyldig grund til at annullere udbuddet; og at kommunerne har givet urigtige oplysninger om, hvorfor udbuddet er blevet annulleret.

Kommuner afviser anklager

I Holstebro Kommune afviser man anklagen.

- Vi mener ikke, vi har gjort noget forkert, siger Claus Brandt, der er vicekommunaldirektør i Holstebro Kommune.

Han fortæller til TV MIDTVEST, at man ganske rigtigt har har haft hjælpemiddeldepotet i udbud. Det har man haft i privatudbud i mange år, hvor Falck har stået for driften.

- Det er foregået sådan at Lemvig-Struer og Holstebro havde hver sin kontrakt.

For noget tid siden blev kommunernen enige om, at nu ville man have en fælleskontrakt.

- Det går vi i udbud med. Vi fik fire bud. Da vi laver en kalkulation på buddene, finder vi, at det nok vil blive knap 2 mio. dyrere om året end det, vi betalte til Falck på den gamle aftale, fortæller vicekommunaldirektøren.

- Og så beslutter vi, at det er for meget. Vi mener, vi kan drive det for det, som det nogenlunde er drevet til indtil nu.

- Udbuddet blev annulleret med henvisning til, at det ville blive for dyrt.

Kommunerne fremhæver i fællesskab, at Dansk Erhvervs mulighed for at klage er overskredet.