Danmarks vindmøller slår verdensrekord

En stor del af Danmarks elforbrug stammer fra vindmøller.

En stor del af Danmarks energi kommer fra vindmøller.
En stor del af Danmarks energi kommer fra vindmøller.
Foto: Scanpix / Bax Lindhardt

2017 blev et rekordår for danske vindmøller.

43,4 procent af Danmarks elforbrug blev leveret af vindmøller, hvilket ikke bare er en ny dansk rekord, men også en verdensrekord.

Det er er niende gang på ti år, at danske vindmøller sætter rekord. Den hidtidige rekord er fra 2015 med 42 procent.

- Med den her verdensrekord på vind, placerer Danmark et grønt flag på verdenskortet. Vores energisystem er blevet kåret til verdens bedste tre år i træk, og med verdensrekorden for vind cementerer vi hvorfor. Vi kan som intet andet land i verden indpasse store mængder vindkraft og anden grøn energi, samtidigt med at vi bevarer fornuftige priser og en høj forsyningssikkerhed, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

Flere vindmøller på vej

Der er i øjeblikket flere nye vindmølleprojekter i gang. Det gælder Horns Rev 3 ud for Esbjerg, Kriegers Flak i Østersøen samt de to kystnære havvindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord ud for Ringkøbing og Harboøre.

- Regeringen arbejder for, at Danmark i år 2030 skal have mindst 50 procent af sit energibehov dækket af vedvarende energi såsom vind og sol, fortæller Lars Chr. Lilleholt.

Vindmøllerne er dog ikke altid populære i lokalsamfundene. Blandt andet har Morsø kommune gjort Mors til en fremtidig vindmøllefri ø, og en underskriftindsamling er i gang for at få politikerne til at genoverveje vindmølleprojekterne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord.

1:49
Indslag fra december. Flere måneders kamp fra lokale ændrer vindmølleplaner. Naboer jubler over udsigten til, at en vindmølle flyttes.