Danmarks Naturfredningsforening: På tide med et forbud mod giftigt sprøjtemiddel

Danmarks Naturfredningsforening jubler over EU-forbuddet, der fra 2020 sætter en stopper for brugen af sprøjtemidlet Reglone.

reglone.jpg
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Mens kartoffelavlerne raser, så er jubler Danmarks Naturfredningsforening over EU-forbuddet, der fra 2020 sætter en stopper for brugen af sprøjtemidlet Reglone på de danske kartoffelmarker.

- Reglone er et af de sidste stoffer med dødningehovedet på. Det er miljøskadeligt, det er farligt for dyr og mennesker. Så vi mener, det er på tide, at et så giftigt stof bliver udfaset, lyder det fra Thyge Nygaard, der er landbrugspolitisk seniorkonsulent hos Danmarks Naturfredningsforening.

Forbud rammer kartoffelavlerne hårdt

EU-kommissionen har forbudt brugen af stoffet diquat, der er det aktive stof i sprøjtemidlet Reglone, og som altså ikke længere må bruges på kartoffelmarkerne fra februar 2020.

I dag bruger avlerne ellers sprøjtemidlet Reglone til at få kartoffeltoppene til at visne, så kartoflerne stopper med at vokse. En helt vital del af produktionen.

- Det er en katastrofe for de her avlere, for det bliver virkelig, virkelig svært at dyrke læggekartofler fremover, når man ikke har nogen muligheder for at standse væksten og dermed levere den kvalitet, som kunderne efterspørger, fortæller planteavlskonsulent ved landbrugsrådgivningen LMO, Jakob Ulstrup.

Men den kritik giver Danmarks Naturfredningsforening ikke meget for.

- Det største problem er, hvad der sker med insekter, fugle og pattedyr, som indtager det her stof ude på marken. De får skader af stoffet, så der må kunne findes andre måder at løse det her problem på, siger Thyge Nygaard på vegne af Danmarks Naturfredningsforening.

Reglone er et af de mest giftige stoffer, der bliver brugt på danske marker. Kartoffelavlerne bruger godt 2-2 ½ liter Reglone til en hektar land. Og midlet er faktisk så giftigt, kartoffelavlerne er iført både handsker, forklæde og åndedrætsværn, når de arbejder med Reglone.

- Det her er et stærkt giftigt stof. Det er farligt for de dyr, der måtte være på marken, og det er farligt for de mennesker, der skal håndtere midlet. Så vi synes, det er uansvarligt at bruge, siger Thyge Nygaard på vegne af Danmarks Naturfredningsforening.

1:47