Danmark ligger i bund på frivillighed og tredje halvleg

Danmark halter bagefter, når det gælder medlemmers vilje til at yde en frivillig indsats i idrætsforeningerne. Det viser en ny undersøgelse.

I Houlkjær har idrætsforeningen lavet et samarbejde med den lokale skole og gjort eleverne til spirende instruktører.
I Houlkjær har idrætsforeningen lavet et samarbejde med den lokale skole og gjort eleverne til spirende instruktører.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Danmark bliver overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats i idrætsforeningerne. Det viser en undersøgelse, som Syddansk Universitet (SDU) har udarbejdet i samarbejde med en række europæiske universiteter. 35.790 sportsklubber i Holland, Belgien, Tyskland, Danmark, England, Norge, Polen, Ungarn, Schweiz og Spanien har deltaget. Det skriver Jyllands-Posten.
    
27 pct. af de danske medlemmer svarer, at de yder en frivillig indsats. Det sender Danmark ind på en næstsidsteplads. Når det kommer til at møde frem på generalforsamlingen, ender Danmark sidst. Også tredje halvleg, altså det sociale samvær, bliver prioriteret lavere i Danmark end i vores nabolande.
    
- En stor del af medlemmerne kommer for at dyrke idræt og motion. Men at engagere sig i de andre medlemmer, deltage i generalforsamling og engagere sig i foreningens ve og vel ligger ikke så centralt for dem, siger professor Bjarne Ibsen fra Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved SDU til Jyllands-Posten.

Flere idrætsklubber er i fare for at bukke under. En svømmeklub i Sønderjylland med godt 250 medlemmer lukker, fordi ingen vil hjælpe i bestyrelsen eller i bassinet, der ellers netop er blevet renoveret for 7 mio. kr. af Aabenraa Kommune.
    
På fodboldbanerne er der også udfordringer. DBU Jylland har netop lanceret initiativet Gode Fodboldforældre, som skal få far og mor til at engagere sig mere.
    
- Der er en tendens til, at man ser en Volvo trille op foran idrætsforeningen, så går døren op, og et barn springer ud. En time senere kommer den samme Volvo, bagdøren åbner, og så kan barnet selv hoppe ind. Det eneste tidspunkt, man ser forældrene, er, når de har noget at brokke sig over, siger Johanne Berg, der er formand for DBU Jyllands Børneudvalg, til Jyllands-Posten.

TV MIDTVEST fortalte i februar om foreninger, der har svært ved at skaffe medlemmer til bestyrelsen.  

2:07
Foreninger får stadig sværere ved at skaffe frivillige til bestyrelsesarbejdet,

I marts 2018 fortalte TV MIDTVEST om et initiativ for flere frivillige i Houlkær.  

2:19
Et samarbejde mellem den lokale skole og idrætsforening skal sikre, at de unge i fremtiden vil tage aktiv del i det lokale foreningsliv.